Verbetert het gezichtsvermogen door lage doses psychedelica?

door Team Inc.

oog-in-detail

Hoe kan het dat veel mensen na het nemen van psychedelica een verbetering in het gezichtsvermogen ervaren? In dit artikel kijken we naar mogelijk verklaringen voor dit fenomeen.

Mensen die weleens een psychedelische trip hebben gemaakt herkennen het fenomeen dat ze alles opeens op een ongekend detailniveau kunnen zien. Een van de meest opvallende effecten van psilocybine is de plotselinge visuele helderheid die het individuen geeft kort na het nemen.

Microdoseren van psychedelica

Dit fenomeen wordt ook gemeld wanneer individuen lage doses psychedelica microdoseren. Doorgaans minder dan 1 gram, omdat hogere doses kunnen leiden tot sterkere subjectieve effecten, zoals hallucinaties. Deze toename van onze gezichtsscherpte stelt ons in staat om duidelijker te zien en kleine details beter op te merken.

Een kleine verschuiving in perspectief kan zelfs de meest alledaagse objecten fascinerend maken en de schoonheid van de natuur nog spectaculairder maken. Psilocybine verandert de manier waarop de thalamus stimuli verwerkt en doorgeeft. Als dit gebeurt, ontvangt ons visuele systeem mogelijk meer prikkels dan normaal, waardoor objecten gedetailleerder worden.
Psilocybine bindt zich ook sterk aan 5HT2A-receptoren, waardoor onze visuele cortex gevoeliger wordt voor visuele prikkels. Onze visuele cortex heeft een grote concentratie 5HT2A-receptoren die zich binden aan psychedelica. Een mogelijke reden voor dit fenomeen is de interactie van psilocybine met de thalamus, het deel van onze hersenen dat sensorische informatie ontvangt en deze ter verwerking doorgeeft aan verschillende hersengebieden.

De thalamus kan ook stimuli filteren of buitensluiten die hij als irrelevant classificeert om de informatieverwerking efficiënter te maken. Sommige van deze stimuli kunnen minieme visuele details zijn die onze perceptie van een object beperken. Psilocybine verstoort de functies van de thalamus, waardoor het de stimuli niet correct kan filteren en ervoor zorgt dat het meer informatie verzendt dan nodig is voor normaal functioneren.

Dit fenomeen vereist verder onderzoek om het potentieel ervan te bepalen. Een recent casusrapport bestudeerde een geval van één patiënt met kleurenblindheid, die een verbetering rapporteerde na het nemen van een dosis van 5 gram psilocybine-paddenstoelen.

De proefpersoon had de Ishihara-test afgelegd, die bestaat uit 21 plaatjes met gekleurde stippen die in patronen zijn gerangschikt om getallen te vormen, voordat hij zijn eerste dosis nam. Er valt nog veel te leren over hoe lage doses psychedelica ons gezichtsvermogen kunnen verbeteren, en toekomstige studies zouden de gezichtsscherpte van mensen die lage doses psilocybine gebruiken, kunnen vergelijken met die van placebo. Gelukkig vordert het onderzoek naar psychedelica snel.

Bron: psychedelicspotlight.com (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]