Home Cannabis Luxemburg schrapt legaal cannabisplan

Luxemburg schrapt legaal cannabisplan

door Team Inc.

2021-10-02-Luxemburg schrapt legaal cannabisplan

Een regeringsbelofte uit 2018 om cannabis te legaliseren in het land lijkt nu waarschijnlijk definitief te worden geschrapt. Mensen mogen alleen kleine hoeveelheden voor eigen gebruik kweken.

Een tweede minister heeft afstand genomen van een ooit wijdverbreide belofte om cannabis te legaliseren. Dit is een belangrijke beleidsommekeer voor het land.

Cannabisplan in Luxemburg

Het plan trok veel internationale aandacht toen het drie jaar geleden werd aangekondigd door de driepartijencoalitie van de Democratische Partij (DP), de Luxemburgse Socialistische Arbeiderspartij (LSAP) en de Groenen (Déi Gréng). Dit omdat het het eerste land in Europa zou worden dat cannabis volledig legaliseerde.

Dit cannabisplan lijkt nu echter ruw tot stilstand te zijn gekomen. Moeilijkheden door de EU-wetgeving zouden volledige legalisatie onwaarschijnlijk maken en in de weg staan. Dat vertelde minister van Volksgezondheid Paulette Lenert dinsdag aan de publieke omroep Radio 100,7.

Legalisatie van cannabisverkoop van de baan?

De regering onderzoekt alternatieven, zei Lenert, hoewel ze weigerde te specificeren welke vorm een ​​nieuw voorstel zou aannemen. Josée Lorsché, de fractieleider van de Groenen, zei dinsdag ook dat er wijzigingen in het wetsontwerp zouden komen, meldde de Luxemburger Wort.

Ministers plannen een nieuwe verordening die mensen in staat stelt om cannabis in kleine hoeveelheden te kweken voor privéconsumptie, meldde Radio 100,7, terwijl het oorspronkelijke voorstel uit 2018 om de verkoop van de drug te legaliseren zou worden geschrapt.

De weigering van Lenert om de coalitietoezegging van 2018 te bevestigen, komt nadat minister van Justitie Sam Tanson weigerde te bevestigen dat de maatregel zou doorgaan. “Ik kan niets bevestigen”, zei Tanson in een interview op 17 september. Tanson zal in oktober een pakket maatregelen bekend maken voor veiligheids- en drugsbeleidskwesties, waaronder de regulering van cannabisgebruik. Ze gaf echter geen verdere details.

Lenert omzeilde dinsdag ook vragen over een mogelijke datum voor een aankondiging. Het kabinet presenteerde vorig jaar een routekaart naar legalisering voor de volgende verkiezingen in 2023.

Cannabisplan in strijd met internationaal recht

De drie buurlanden van Luxemburg uitten hun ongenoegen over het cannabisplan, uit angst dat de eenvoudigere regels voor problemen zouden kunnen zorgen in de grensregio’s. Landen als Nederland en Portugal hebben cannabis alleen gedecriminaliseerd.

Elke stap van Luxemburg om volledige legalisatie in te voeren, zou ook in strijd zijn met de VN-verdragen die het heeft ondertekend en die het gebruik van cannabis beperken tot onderzoeks- en medische doeleinden en zou daarom kunnen worden beschouwd als een schending van het internationaal recht. Of het cannabisplan ooit uitgerold wordt, blijft vooralsnog gissen.

Lees meer op luxtimes.lu (Bron, EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter