Drugsbendes en georganiseerde misdaad krijgen steeds meer grip op Nederland

door Team Inc.

2021-10-04-Drugsbendes en georganiseerde misdaad krijgen steeds meer grip op Nederland

Er is veel bezorgdheid over de dreiging rondom demissionair minister president Mark Rutte. De beveiliging rondom Rutte is drastisch opgevoerd nadat er spotters waren gesignaleerd in zijn omgeving.

De autoriteiten hebben geweigerd het bericht in De Telegraaf officieel te bevestigen. “We zeggen nooit iets over veiligheid en beveiliging”, zei Rutte tegen verslaggevers.

Safety first

Een politiefunctionaris en een hoge Nederlandse regeringsfunctionaris bevestigden echter, op voorwaarde van anonimiteit, dat er gevreesd was voor de veiligheid van de heer Rutte. Ze weigerden details te geven om veiligheidsredenen, maar de politiefunctionaris zei dat de veiligheidsproblemen verband hielden met mensen die betrokken waren bij de georganiseerde misdaad en dat er eerder deze maand nieuwe maatregelen waren genomen om hem te beschermen.

Niemand twijfelt eraan dat de georganiseerde misdaad voet aan de grond heeft in Nederland. Het land is een transportknooppunt in de drugshandel voor cocaïne van Zuid-Amerika naar Europa. En in de afgelopen jaren hebben de autoriteiten de georganiseerde misdaad de schuld gegeven van twee spraakmakende moorden, meest recentelijk de dodelijke schietpartij op een prominente misdaadverslaggever, Peter R. de Vries. Maar de vraag is nu of de premier van het land ook een doelwit is voor gangsters. Daarover zijn de meningen verdeeld.

Druggerelateerde moorden

“De Nederlanders verloren hun naïviteit tegen de georganiseerde misdaad na de moord op Peter R. de Vries”, zegt Michel Oz, een politieagent en vertegenwoordiger van de Nederlandse Politiebond. Hij zei dat de bedreigingen tegen de premier aantoonden dat georganiseerde misdaadgroepen denken “boven de wet te staan”.

Damian Zaitch, hoogleraar criminologie aan de Universiteit Utrecht die uitgebreid onderzoek heeft gedaan naar de drugshandel in Nederland, zei dat bendes weinig te winnen hebben door zich op de premier te richten.
“Er is meer geweld van drugshandelaren die elkaar vroeger vermoordden en nu de buitenste kringen bereiken – families, advocaten”, zei de heer Zaitch. “Maar drugshandelaren die zich richten op politici? Waarvoor?”
Wat echter wel duidelijk is, is dat de escalatie van geweld in verband met de drugshandel in Nederland een bron van toenemende zorg is voor de autoriteiten.

Demissionair minister Mark Rutte
Demissionair minister president Mark Rutte.

Nederland drugsland

Een reeks politie-operaties sinds vorig jaar heeft ook een licht geworpen op de centrale positie van Nederland in de Europese drugshandel, die Europol deze maand in een rapport beschreef als de “stopplaats voor cocaïnehandel op het continent”. Nederland is ook een centrum voor de illegale productie van amfetaminen en crystal meth.
De regering van Rutte zei deze maand dat ze het komende jaar nog eens 430 miljoen euro of ongeveer 500 miljoen dollar zou uittrekken om de georganiseerde misdaad te bestrijden.

Toch blijft het moordcijfer in Nederland met 0,6 per 100.000 mensen ver onder het gemiddelde van de meeste ontwikkelde landen en in lijn met de Europese buren. “De veel gepubliceerde moorden maken de situatie spectaculair”, zegt Dina Siegel-Rozenblit, hoogleraar criminologie aan de Universiteit Utrecht. “Maar we zitten niet in een narcostaat, ondanks wat sommigen in Nederland graag zeggen.”

Potentiele dreiging en buitensporig geweld

Om de verwarring nog groter te maken, zeiden officieren van justitie in Den Haag dat ze zondag een gemeenteraadslid hadden gearresteerd wegens wat zij “verdacht gedrag” met betrekking tot de heer Rutte noemden. Hoewel ze het niet in verband brachten met de dreiging die eerder werd gemeld in de kranten, leidde de arrestatie tot speculaties dat het er mogelijk iets mee te maken zou hebben.

Wethouder Arnoud van Doorn is maandag vrijgelaten, aldus zijn advocaat Anis Boumanjal, die zei dat meneer van Doorn zondag was gespot op plekken waar Rutte regelmatig was, maar dat het toeval was. Van Doorn is geen verdachte meer en de zaak tegen hem is geseponeerd, zei Boumanjal woensdag.

Jarenlang hebben concurrerende drugsbendes ontvoeringen en sporadische schietpartijen gepleegd in grote Nederlandse steden, maar het recente geweld heeft de zaken naar een nieuw niveau getild, met als hoogtepunt in juli het neerschieten van meneer de Vries toen hij een tv-studio verliet. De Vries was ook adviseur van een kroongetuige in een lopend proces waarin 17 mensen, waaronder Ridouan Taghi, die ervan wordt verdacht de leider te zijn van een drugshandelorganisatie, worden beschuldigd van betrokkenheid bij moorden en pogingen tot moord tussen 2015 en 2017.

De moord op de heer de Vries vond plaats nadat Derk Wiersum, advocaat van dezelfde getuige, in 2019 in Amsterdam was vermoord. De broer van de getuige is in 2018 doodgeschoten. “De drempel om een ​​liquidatie te plegen lijkt vandaag lager te zijn dan voorheen”, zeiden officieren van justitie, die de moorden omschrijven als onderdeel van een “geoliede moordmachine”.

Gerichte acties tegen drugshandel

Bij de operaties die justitie vorig jaar lanceerden, heeft de Nederlandse politie verschillende laboratoria voor cocaïneproductie ontmanteld, tientallen verdachten gearresteerd en recordhoeveelheden cocaïne in beslag genomen.
Smokkelaars uit Latijns-Amerika zijn meestal afhankelijk van zeecontainers om cocaïne naar Europa te vervoeren. Rotterdam, heeft als grootste zeehaven van het continent, een cruciale rol evenals andere grote havens als Antwerpen en Hamburg.

Europol en het Bureau voor Drugs en Misdaad van de Verenigde Naties waarschuwen dat de bloeiende cocaïnemarkt in Europa, die lucratiever is dan die van de Verenigde Staten, heeft geleid tot een toename van onder meer moorden, schietpartijen, ontvoeringen en martelingen. Dat heeft op zijn beurt wetshandhavers in Nederland op scherp gezet, aldus analisten. “Bij de Nederlandse rechtshandhaving vraagt ​​iedereen zich af waar dit zal eindigen en hoe dit zal evolueren”, zegt Jan Meeus, misdaadverslaggever bij NRC Handelsblad die verslag doet van de drugshandel in Nederland.

Lees meer newyorktimes.com (Bron, EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]