Home Cannabis Wat geeft marihuana de kenmerkende ‘skunky’ geur?

Wat geeft marihuana de kenmerkende ‘skunky’ geur?

door Ties Inc.

2021-12-01-Wat geeft marihuana de kenmerkende skunky geur

Een nieuwe studie onthult de zwavelverbindingen die cannabisbloemen dat onmiskenbare skunky aroma geven. Wetenschappers hebben eindelijk de moleculen gevonden die verantwoordelijk zijn voor de kenmerkende geur van marihuana.

Verse wiet bestaat uit een cocktail van honderden geurstoffen. De meest prominente bloemen-, citrus- en dennenachtige boventonen komen van een veel voorkomende klasse van moleculen die terpenen worden genoemd, zegt analytisch chemicus Iain Oswald. Hij werkt voor Abstrax Tech, een privébedrijf in Tustin (Californië) dat terpenen ontwikkelt voor cannabisproducten.

Zwavelverbindingen gevonden in marihuana

Toch was niet bekend wat nu echt voor die herkenbare skunky geur zorgde. Oswald en collega’s hadden het vermoeden dat wiet zwavel zou kunnen bevatten. Het team begon met het beoordelen van de skunk-factor van de bloemen van een dozijn soorten Cannabis Sativa op een schaal van nul tot 10. Waarbij 10 het scherpste ruikt. Vervolgens creëerde het team een ​​”chemische vingerafdruk” van de componenten in de lucht die bijdroegen aan de unieke geur.

Zoals vermoed, vonden de onderzoekers kleine hoeveelheden van verschillende geurige zwavelverbindingen. De meest dominante was een molecuul genaamd prenylthiol, of 3-methyl-2-buteen-1-thiol, dat “skunked bier” zijn beruchte smaak geeft. De zwavelverbindingen zijn in de natuur gevonden, maar nooit eerder in cannabis, zegt Amber Wise, een analytisch chemicus bij Medicine Creek Analytics in Fife (Washington) die niet bij het onderzoek betrokken was.

Oswald was verrast toen hij ontdekte dat prenylthiol en veel van de andere zwavelhoudende stoffen in cannabis structurele overeenkomsten vertonen met moleculen die in knoflook worden gevonden. Deze verbindingen “kunnen in zeer lage concentraties op de bloem voorkomen, maar hebben nog steeds een enorme invloed op de geur”, zegt Oswald. De zwavelmoleculen komen het meest voor in cannabisbloemen wanneer ze volwassen zijn en tijdens het uithardingsproces.

De ontdekking van prenylthiol in marihuana is de eerste stap naar het maskeren van de hinderlijke geur – of het maximaliseren van de pervers aangename stank. Prenylthiol heeft een “polariserende geur”, zegt Oswald. Hoewel veel mensen vinden dat het stinkt, betalen sommige cannabisgebruikers veel geld voor skunky gras, omdat zij het beschouwen als een kwaliteitsindicator.

Lees meer op sciencenews.org (Bron, EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter