Home Cannabis Gebruik van marihuana mogelijk invloed op toekomstig cognitieve vermogen om te denken en plannen

Gebruik van marihuana mogelijk invloed op toekomstig cognitieve vermogen om te denken en plannen

door drugsinc

Gebruik van marihuana mogelijk invloed op toekomstig cognitieve vermogen om te denken en plannen

Sommigen denken bij een stoner aan iemand die tot weinig in staat is behalve waarvan het cognitieve vermogen is aangetast, slaperig overkomt en continue op zoek is naar een volgende “high”. Als je dat niet doet, is dat niet verwonderlijk. Naarmate meer en meer landen marihuana legaliseren, zijn de stereotiepe geestdodende effecten van wiet passé geworden, vaak vervangen door de acceptatie van het medicijn als een acceptabele manier om te socializen, te ontspannen en beter te slapen. Maar wat doet het met je cognitieve vermogen?

Maar hoewel de samenleving de impact die wiet op de hersenen kan hebben misschien vergeten is, is de wetenschap dat niet. Studies hebben al lang aangetoond dat high worden de cognitieve functie kan schaden. Nu blijkt uit een nieuwe beoordeling van onderzoek, die donderdag in het tijdschrift Addiction is gepubliceerd, dat de impact veel langer kan duren dan de aanvankelijke high, vooral voor adolescenten en jonge mensen.

“Onze studie heeft ons in staat gesteld om verschillende gebieden van cognitie die door cannabisgebruik zijn aangetast, te belichten, waaronder concentratieproblemen en problemen met onthouden en leren, die een aanzienlijke impact kunnen hebben op het dagelijks leven van gebruikers”, zegt co-auteur Dr. Alexandre Dumais, universitair hoofddocent psychiatrie bij de Universiteit van Montréal.

“Cannabisgebruik bij jongeren kan bijgevolg leiden tot een lager opleidingsniveau en, bij volwassenen, tot slechte werkprestaties en gevaarlijk rijgedrag. Deze gevolgen kunnen erger zijn bij regelmatige en zware gebruikers.”

De impact van wiet op de hersenen kan met name schadelijk zijn voor de cognitieve ontwikkeling van jongeren, wiens hersenen nog in ontwikkeling zijn, zei Dr. Megan Moreno – een professor in kindergeneeskunde aan de University of Wisconsin School of Medicine and Public Health.

“Deze studie levert sterk bewijs voor negatieve cognitieve effecten van cannabisgebruik en moet worden beschouwd als kritisch bewijs om prioriteit te geven aan preventie van cannabisgebruik bij jongeren, ook omdat we nu weten dat de hersenen zich blijven ontwikkelen tot de leeftijd van 25. Ouders moeten zich ervan bewust zijn dat adolescenten die cannabis gebruiken het risico lopen op schade aan hun belangrijkste orgaan, hun hersenen”, vervolgt ze.

Denk aan je cognitieve vermogen, op een hoger niveau

De nieuw gepubliceerde recensie keek naar onderzoeken bij meer dan 43.000 mensen en vond een negatief effect van tetrahydrocannabinol of THC, de belangrijkste psychoactieve stof in cannabis, op de hogere denkniveaus van de hersenen. Die uitvoerende functies omvatten het vermogen om beslissingen te nemen, belangrijke gegevens te onthouden, problemen te plannen, te organiseren en op te lossen, evenals het beheersen van emoties en gedrag.

Kun je die tekorten herstellen of terugdraaien? Wetenschappers weten het niet zeker.

“Onderzoek heeft aangetoond dat THC een in vet oplosbare verbinding is die in lichaamsvet kan worden opgeslagen en dus maandenlang geleidelijk in de bloedbaan kan worden vrijgegeven”, zei Dumais, eraan toevoegend dat hoogwaardig onderzoek nodig is om de langetermijneffecten vast te stellen van die blootstelling.

Sommige onderzoeken zeggen dat de negatieve effecten op de hersenen kunnen verminderen nadat wiet is gestopt, maar dat kan ook afhangen van de hoeveelheid, frequentie en jaren van gebruik van marihuana. Ook de leeftijd waarop het wietgebruik begon kan een rol spelen, als deze valt binnen de cruciale ontwikkelingsperiode van het jeugdige brein.

“Tot nu toe zijn de meest consistente veranderingen veroorzaakt door cannabisgebruik, meestal het chronische gebruik ervan, tijdens de jeugd waargenomen in de prefrontale cortex,” zei Dumais. “Dergelijke veranderingen kunnen mogelijk leiden tot een langdurige verstoring van cognitieve en executieve functies.”

Bovendien hebben sommige onderzoeken aangetoond dat “vroeg en frequent cannabisgebruik in de adolescentie een slechte cognitie op volwassen leeftijd voorspelt”, voegde hij eraan toe.

Terwijl de wetenschap dit uitzoekt, “moeten preventieve en interventie maatregelen worden overwogen om jongeren voor te lichten over cannabisgebruik en hen te ontmoedigen om de stof op een chronische manier te gebruiken aangezien jongeren bijzonder vatbaar blijven voor de effecten van cannabis”, ga Dumais aan.

Bronnen o.a. CNN (EN), GrowCola (EN), LongMontLeader (EN), TheGrowthOP (EN)

Gerelateerde artikelen

1 opmerking

bert 24 januari 2022 - 15:00

de tweede kamer zit vol met mensen die vroeger geblowt hebben geen wonder dat er geen klote van ons land terecht komt.

Beantwoord

Laat een reactie achter