Grootschalig cannabisnetwerk opgerold

door Team Inc.

hasj-en-cannabis-smokkel

8 betrokken bij grootschalige cannabishandel zijn gearresteerd in Spanje en Italië. Het criminele netwerk is gelinkt aan ruim zes ton onderschepte zendingen cannabis en hasj. Europol steunde de Italiaanse financiële garde (Guardia di Finanza) en de Spaanse regionale Catalaanse politie (Mossos d’Esquadra) bij het ontmantelen van een groot crimineel netwerk achter enkele tonnen cannabis die naar de EU werd gesmokkeld.

Het onderzoek, ook ondersteund door Eurojust, heeft een klap toegebracht aan het witwasnetwerk dat de illegale opbrengsten vereffent. In totaal hebben er 78 arrestaties (58 in Italië en 20 in Spanje), 104 huiszoekingen (89 in Italië en 25 in Spanje) en inbeslagnames van ongeveer 350 kg cannabis (327 kg hasj en 33 kg marihuana), wapens, elektronische apparatuur, documenten en bezittingen ter waarde van 845.000 euro plaatsgevonden, laat Europol weten.

Zes ton cannabis en hasj

Het criminele netwerk had in november 2022 al een klap gekregen, toen Europol een gecoördineerde actie steunde die leidde tot de arrestatie van 36 verdachten met de Albanese, Italiaanse en Spaanse nationaliteit in Italië. De Nederlandse en Spaanse autoriteiten hebben zes andere verdachten gearresteerd vanwege de uitvoering van Europese aanhoudingsbevelen.

Alleen al tussen 2019 en 2021 hebben wetshandhavingsautoriteiten in Italië en Spanje meer dan zes ton cannabis en hasj in beslag genomen, evenals navulverpakkingen voor elektronische sigaretten op basis van cannabinoïden.

Georganiseerde misdaad

In 2019 zijn strafrechtelijke onderzoeken gestart in Italië en in 2022 in Spanje. Ook werd er onderzoek gedaan naar mensenhandel en de organisatie daarachter die mogelijk gebruik maken van platforms als Sky Ecc en Ecrochat. De betalingen voor de drugstransporten werden geregeld via een informeel banksysteem vergelijkbaar met hawala, bekend als fei-ch’ien. Dit ondergrondse banksysteem wordt voornamelijk beheerd door Chinese staatsburgers en maakt de overdracht van contant geld van het ene land naar het andere mogelijk via een netwerk van vertrouwde kantoren.

Het geld wordt niet fysiek verzonden, maar de kantoren compenseren elkaar achteraf. Uit het onderzoek kwamen twee afzonderlijke netwerken naar voren: het ene hield zich bezig met de drugshandel en het andere hield zich bezig met het witwassen van geld. Hoewel verschillend, zijn de netwerken met elkaar verbonden via hun leiders. Het financiële onderzoek en het onderzoek naar de terugvordering van activa zijn nog steeds aan de gang.

Bron: Europol.com (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]