Onderzoek: Het roken van cannabis is schadelijker voor je longen dan tabak

door Team Inc.

vrouw-roken

Cannabis kan meer schade toebrengen aan de longen en luchtwegen dan tabak, volgens een kleine Canadese studie die dinsdag is gepubliceerd.

Onderzoekers van de Universiteit van Ottawa en het Ottawa Hospital keken naar röntgenfoto’s van de borst van 56 cannabisrokers, 57 niet-rokers en 33 mensen die tussen 2005 en 2020 alleen tabak rookten. Ze vonden meer luchtwegontsteking en emfyseem – een chronische longziekte – bij regelmatige cannabisrokers in vergelijking met gewone tabaksrokers en niet-rokers.

Cannabis versus tabak

“Het roken van marihuana neemt toe en er is een publieke perceptie dat marihuana veilig is, of dat het veiliger is dan (tabaks)sigaretten”, vertelde Giselle Revah, een radioloog in het Ottawa Hospital, waar het onderzoek werd uitgevoerd, aan AFP. “Maar deze studie geeft aanleiding tot bezorgdheid dat dit misschien niet waar is.”

Ze zei dat de hogere ontstekings- en ziektecijfers bij cannabisrokers versus tabak gerelateerd kunnen zijn aan de verschillen in de manier waarop de drugs doorgaans worden geconsumeerd. “Marihuana wordt ongefilterd gerookt, in tegenstelling tot tabak die meestal gefilterd wordt”, zei ze. “Als je ongefilterde marihuana rookt, bereiken meer deeltjes je luchtwegen, worden daar afgezet en irriteren je luchtwegen.”

Bovendien nemen cannabisgebruikers grotere trekken en houden de rook doorgaans langer in hun langen, wat tot meer trauma zou kunnen leiden aan de luchtwegen.

Meer onderzoek

Ondanks deze mogelijke verklaringen wezen de auteurs van de studie, die werd gepubliceerd in het tijdschrift Radiology, erop dat sommige cannabisrokers ook tabak rookten en dat sommige longscans onduidelijke resultaten opleverden.
Zoals Revah opmerkte, is er zeer weinig onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van cannabis in het algemeen, aangezien het in de meeste landen verboden was. Daar is de laatste jaren veel verandering in gekomen. Canada, waar de onderzoekers gevestigd zijn, legaliseerde recreatief gebruik van cannabis in 2018.

Het is ook legaal voor recreatief gebruik in onder andere Uruguay en Mexico, en in veel Amerikaanse staten, terwijl verschillende andere landen en gebieden onlangs het bezit van de drug hebben gedecriminaliseerd of goedgekeurd voor medicinaal gebruik.

Bron: sciencealert.com (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]