Home Wetgeving & Legalisering Wietexperiment flopt volgens VNG

Wietexperiment flopt volgens VNG

door Ties Inc.

2019-04-15- Wietexperiment flopt volgens VNG

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zet grote vraagtekens bij de uitvoerbaarheid van het wietexperiment. Volgens de koepelorganisatie van alle gemeenten in Nederland moeten gemeenten zelf kunnen bepalen of ze het ingezetenecriterium willen toepassen. Daarnaast is het zaak dat er een toets wordt opgenomen in een algemene maatregel van bestuur (AMvB). Dit om te bepalen of verschillende coffeeshops kunnen en willen meedoen aan de wietproef. De VNG wil deze bezwaren bespreken tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Een AMwb is een besluit van de regering waarin regels uit een wet verder worden uitgewerkt. De wietproef ligt al maanden onder een vergrootglas door de criteria die de uitvoerbaarheid van het experiment om zeep helpen. De grootste struikelblokken zijn dat alle coffeeshops in een deelnemende gemeenten moeten meedoen met de proef. Bovendien mogen deze coffeeshops alleen staatswiet verkopen, waardoor het assortiment voor de consument een stuk kleiner wordt.

Beiden criteria zijn onhaalbaar en stuiten op veel weerstand van gemeenten en coffeeshophouders. Eerder liet Amsterdam al weten dat het voor vele tientallen coffeeshops niet haalbaar is om aan de proef mee te doen. De stad vindt wel dat Amsterdam niet mag ontbreken in het experiment.

Vormgeving experiment

Toch gloort er hoop aan de horizon: goede gesprekken met de ministers hebben geleid tot aanpassingen die het wetsvoorstel ten goede komen. Bijvoorbeeld meer aandacht voor preventie en een zwaarwegend advies van burgemeesters over de teellocatie van staatswiet. Echter zorgt het vasthouden aan het ingezetenencriterieum voor problemen in grensgemeenten. Volgens het VNG kunnen gemeenten beter zelf beslissen of zij de verkoop van cannabis alleen toestaan aan pashouders of ook aan toeristen of buitenlanders.

Wetrings en Aboutaleb niet eens met criteria wietexperiment

“Wanneer er te weinig gemeenten meedoen aan het experiment is het gedoemd te mislukken”, liet burgemeester Theo Wetrings van Tilburg tegenover EenVandaag weten. Volgens hem mag het deelnemen van een gemeente niet afhangen van het feit of een coffeeshophouder wel of niet wil meedoen. Ook Aboutaleb zet zijn vraagtekens bij de proef: “Het heeft geen kans van slagen in de grote steden als het kabinet vasthoudt aan de eis dat alle coffeeshops in een gemeente mee moeten doen.” Bovendien wijst hij erop dat veel politiecapaciteit wordt ingezet rond cannabis. “Dat is het achterna zitten van een spook dat je niet kunt vangen.” Dit kan door een geslaagd experiment met staatswiet wellicht veranderen. Het doel is namelijk om cannabis uit een de criminele hoek en van straat te halen.

Wel of geen staatswiet?

Om tot een uitvoerbaar experiment met bruikbare resultaten te komen moet de Tweede kamer het voorstel op deze kritieke punten wijzigen. De VNG wil daarom een hoorzitting in de Tweede kamer om deze criteria bespreekbaar te maken. Maar wanneer komt hét experiment er dan? Volgens een analyse in de Volkskrant kan het nog 2 jaar duren voordat de wietproef eindelijk van de grond komt. Dit zou in theorie kunnen betekenen dat het wietexperiment alsnog van tafel wordt geveegd. Het kabinet is halverwege 2021 al uitgeregeerd, omdat in maart van dat jaar de Tweede Kamerverkiezingen gepland staan. D66-Kamerlid Vera Bergkamp zegt in de krant echter dat ze erop vertrouwt dat de eerste gereguleerde joint nog deze kabinetsperiode wordt gerookt.

Lees meer op (Bron)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter