Schotse regering wil drugsbezit legaliseren

door Team Inc.

Drugs-gebruik

De Schotse regering heeft opgeroepen tot decriminalisering van alle drugs voor persoonlijk gebruik. Schotse ministers willen dat de Britse regering de wetten wijzigt, zodat mensen die in het bezit van middelen zijn, kunnen worden “behandeld en ondersteund in plaats van gecriminaliseerd en uitgesloten”.

Wetswijzigingen om de introductie van faciliteiten voor gebruik, onder toezicht, mogelijk te maken, maken ook deel uit van de voorstellen van de Schotse regering.

Drugswetten

Drugswetten zijn voorbehouden aan Westminster. De Schotse regering is echter verantwoordelijk voor het gezondheids- en sociaal beleid rond drugsgebruik. Andere voorstellen van de Schotse regering zijn onder meer meer middelencontrolediensten en meer toegang tot noodbehandelingen voor overdoses drugs.

De Schotse minister van Drugsbeleid, Elena Whitham, zei: “We willen een samenleving creëren waarin problematisch middelengebruik wordt behandeld als een gezondheidskwestie en niet als een criminele zaak. We willen stigmatisering en discriminatie verminderen en een persoon in staat stellen te herstellen en een positieve bijdrage te leveren aan de samenleving. Hoewel we weten dat deze voorstellen tot discussie zullen leiden, zijn ze in overeenstemming met onze benadering van de volksgezondheid en zouden ze onze nationale missie bevorderen om levens te verbeteren en te redden.”

Doden en preventie

Het ministerie van Binnenlandse Zaken zei eerder dat het geen plannen had om bezit te decriminaliseren en is ook tegen speciale ruimtes of kamers voor drugsgebruik. Het aantal mensen dat stierf aan misbruik in Schotland is vorig jaar licht gedaald van 1.339 naar 1.330 na acht opeenvolgende jaren van stijgingen, maar het land heeft nog steeds verreweg het hoogste sterftecijfer voor drugs dat ooit in Europa is geregistreerd. De crisis leidde tot meer dan £ 250 miljoen aan investeringen door de Schotse regering in de verslavingszorg van het land.

Pogingen om in Schotland kamers voor ”verantwoord ‘gebruik in te richten, zijn al jaren aan de gang. Actievoerders zeggen dat de faciliteiten – waar mensen onder toezicht drugs kunnen gebruiken – nodig zijn en worden gesteund door de Schotse regering.

Britse regering tegen milder beleid

Een poging om consumptieruimten op te zetten in Glasgow werd echter geblokkeerd door de Britse regering. De woordvoerder van de premier zei dat de regering van Rishi Sunak “geen plannen heeft om ons harde standpunt over verboden stoffen en middelen te wijzigen”. De woordvoerder van de Schotse conservatieve justitie, Russell Findlay, voegde eraan toe: “Het is waanzin om te proberen de crisis in Schotland, de ergste in Europa, op te lossen door in wezen heroïne, crack en andere klasse-A-drugs te legaliseren. “Dit zou meer middelen in onze straten brengen en nog meer levens in gevaar brengen.”

Bron: bbc.com (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]