COVID-19 en wiet: gratis cannabis uitdelen op vaccinatie locaties, niet het beste idee

door drugsinc

COVID-19 en wiet: gratis cannabis uitdelen op vaccinatie locaties, niet het beste idee

Verenigde Staten – Iedereen houdt van ‘gratis’, dus ook bij COVID-19 en wiet zomaar krijgen. Dit geldt met name tijdens deze haast apocalyptische tijden, zoals deze, die vol onzekerheid, onrust en pure paniek zijn. In de Verenigde Staten probeerde men niet alleen een nieuwe president in het Witte Huis te krijgen zonder een moderne burgeroorlog te zien uitbreken, maar kampt het ook daar nog steeds heel erg met het coronavirus.

Tot dusverre heeft dit gemene virus miljoenen Amerikaanse burgers besmet en maar liefst zo’n 400.000 van hen gedood. Het goede nieuws is echter dat er een vaccin is, en sommige voorstanders van cannabis willen zelfs gratis marihuana uitdelen om dit te vieren.

De organisatie DC Marijuana Justice (DCMJ), het brein achter Initiative 71, dat in 2015 marihuana legaliseerde in de hoofdstad Washington D.C. van het land, kondigde vorige week aan dat als het coronavirusvaccin dit voorjaar beschikbaar is, ze ‘gratis zakken cannabis’ zullen uitdelen buiten vaccinatie centra voor iedereen die ze wil.

Hoewel de marihuanawetten in D.C. niet toestaan dat volwassenen van 21 jaar en ouder wietproducten kopen in winkels, zoals in andere juridische rechtsgebieden, mogen ze wel thuis wiet kweken voor persoonlijk gebruik en ook weggeven.

Inderdaad, zolang er geen geld van eigenaar verandert, valt het overhandigen van een zak cannabis aan een volslagen vreemde, zelfs in het openbaar, ruim binnen de grenzen van de wet. De DCMJ, die dit soort wietruil eerder heeft gedaan, wil zijn nieuwste campagne gebruiken om “het einde van de pandemie te vieren”.

Maar is het echt een goed idee om gratis marihuana uit te delen aan mensen die net een paar minuten daarvoor het coronavirusvaccin hebben gekregen?

Kevin Sabat, PhD en voorzitter van Smart Approaches to Marijuana, denkt van niet. In een recente Twitter-post schreef Sabat: “Je krijgt iets dat je hart, hersenen en longen schade aan kan doen in ruil voor een vaccin dat bedoelt is om te voorkomen dat iets (het coronavirus) je hart, hersenen en longen beschadigt.”

Zijn argument is enigszins legitiem.

COVID-19 en wiet roken: de WHO waarschuwt

Het coronavirus, dat bekend staat als COVID-19, is een aandoening van de luchtwegen die zich verspreidt via druppeltjes die in de lucht vrijkomen wanneer een persoon hoest of niest. En hoewel van marihuana zelf niet bekend is dat het gebruikers een groter risico geeft om het virus op te lopen, kan roken hen wel in het geding brengen.

Een recente studie van het Dana-Farber Cancer Institute in Boston heeft uitgewezen dat marihuanarook net zo schadelijk is voor de longen als de rook die wordt geproduceerd door het verbranden van tabak. Onderzoekers ontdekten dat marihuana-rokers gevaarlijke gifstoffen zoals naftaleen, acrylamide en acrylonitril in hun systeem hadden, terwijl niet-rokers dat niet deden. De consensus was dat, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, het roken van wiet niet veiliger was dan het roken van sigaretten. Het brengt gebruikers altijd nog meer risico op het kunnen krijgen van aan roken gerelateerde ziekten.

Het kan de mensen ook gevoeliger maken voor COVID. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vorig jaar bevestigd.

Roken “kan het risico op ernstige symptomen als gevolg van de COVID-19-ziekte vergroten”, aldus het bureau. “Vroeg onderzoek geeft aan dat, in vergelijking met niet-rokers, het hebben van een voorgeschiedenis van roken de kans op ongunstige gezondheidsresultaten voor COVID-19-patiënten aanzienlijk kan vergroten, inclusief daarbij de opname op de intensive care, die mechanische beademing nodig hebben en ernstige gevolgen voor de gezondheid hebben.”

De WHO vervolgt:

“Roken is al bekend als een risicofactor voor vele andere luchtweginfecties, waaronder verkoudheid, griep, longontsteking en tuberculose,” vervolgde de WHO. “De effecten van roken op de luchtwegen maken het waarschijnlijker dat rokers deze ziekten oplopen, die ernstiger kunnen zijn. Roken wordt ook in verband gebracht met een verhoogde ontwikkeling van het acute respiratory distress syndrome, een belangrijke complicatie voor ernstige gevallen van COVID-19, bij mensen met ernstige luchtweginfecties.”

Roken is zo gevaarlijk voor de gezondheid van de luchtwegen dat sommige staten zelfs rokers op de lijst zetten van mensen die het coronavirusvaccin eerder dan later kunnen krijgen. New Jersey en Mississippi geven prioriteit aan rokers, omdat roken volgens de Centers for Disease Control een van de voorwaarden is “die een verhoogd risico op ernstige ziekten veroorzaken door het virus dat COVID-19 veroorzaakt”.

COVID-19 en wiet roken: de WHO waarschuwt
COVID-19 en wiet roken: de WHO waarschuwt (afb.)

Nogmaals, het is niet zo dat marihuana de gebruiker meer risico geeft om corona op te lopen, maar met name door roken in het algemeen. Cannabisgebruikers die proberen te voorkomen dat ze in hun plaatselijke ziekenhuis worden vastgebonden aan levensonderhoud, kunnen altijd kiezen voor eetwaren, dranken of een ander wietproduct waarvoor ze hun longen niet met rook of dampen hoeven te vullen. Deze items zijn natuurlijk alleen beschikbaar in wettelijke staten en landen.

Toch is er een positieve kant.

Marihuanagebruik kan ook positief zijn bij COVID-19 en wiet

Enig marihuanagebruik kan zelfs gunstig zijn voor COVID-19-patiënten. Onderzoekers van de University of South Carolina ontdekten dat THC, de bedwelmende cannabinoïde in de cannabisplant, schadelijke immuunreacties op het virus kan voorkomen. Het kan dit doen door gezonde longbacteriën te maken, zo vindt de studie.

Maar niet zozeer als het wordt gerookt.

“Ik wil er alleen voor zorgen dat er bij ons onderzoek niet wordt geïnterpreteerd dat marihuana goed is voor COVID 19”, zei hoofdonderzoeker Prakash Nagarkatti. “Als je al vroeg THC gaat gebruiken, kan dit het effect verergeren omdat het het immuunsysteem onderdrukt.”

Of marihuanarook goed of slecht is, maakt niet uit voor degenen die het gebruiken. Een recente studie gepubliceerd in het tijdschrift Addiction stelt vast dat roken de belangrijkste consumptiemethode blijft voor cannabisgebruikers. Ongeveer 64% geeft de voorkeur aan roken boven andere vormen van toediening. We zouden de komende jaren kunnen leren hoe schadelijk deze keuze was voor deze groep.

Maar het zal moeilijk worden om gratis wiet te laten liggen in Washington DC, Verenigde Staten. Misschien moet met in plaats van cannabis om te roken eens brownies of gummiberen gaan uitdelen.

Bronnen o.a. BayNews(EN), CNN (EN), Fox10Phoenix (EN), TheFreshToast (EN) – COVID-19 en wiet

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]