Home Cannabis Word je sneller oud door cannabis?

Word je sneller oud door cannabis?

door Team Inc.

2022-03-22-Sneller oud door cannabis?

Een studie onderzocht hoe het roken van cannabis het biologische verouderingsproces beïnvloedt. De uitkomsten zijn niet zo geweldig, als je niet snel in een opa wil veranderen. Het goede nieuws is dat de schade omkeerbaar is en niet door de THC lijkt te komen.

Deze recente studie is onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Drug and Alcohol Dependence. In de studie analyseerden onderzoekers epigenetische monsters van 154 deelnemers en ontdekten dat degenen die marihuana rookten, op 30-jarige leeftijd regelmatig genetische verouderingsprocessen ervoeren die meestal in een veel later stadium van het leven worden gezien.

Veroudering

Resultaten van de studie toonden een duidelijke correlatie aan tussen het roken van marihuana en versnelde epigenetische veroudering, en hoe frequenter en zwaarder het drugsgebruik, hoe groter de verouderingskloof. Dit betekent dat degenen die meer rookten, ook ouder werden op celniveau. “Degenen die meer rookten, werden epigenetisch sneller ouder”, schreven de onderzoekers.

Bovendien bleven de bevindingen van de onderzoekers consistent, zelfs als ze werden afgewogen tegen andere factoren waarvan bekend is dat ze de biologische leeftijd en de snelheid van veroudering beïnvloeden, zoals het roken van sigaretten, achtergrondstoornissen, sociaaleconomische status, persoonlijkheidskenmerken en het omgaan met depressie en angst.
“Hoewel het niet met zekerheid kan worden bepaald, correleren onze bevindingen met een causaal verband tussen marihuanagebruik en epigenetische veroudering”, concludeerden de onderzoekers in hun paper.

Gen AHRR en cannabis

Verdere analyse van de bevindingen suggereert dat de versnelling van epigenetische veroudering als gevolg van het roken van cannabis consistent is met veranderingen in een bepaald gen dat bekend staat als AHRR.

Deze veranderingen lijken op de genetische schade die wordt veroorzaakt door het roken van sigaretten of blootstelling aan luchtvervuiling. Daarom schatten onderzoekers dat de schade bij cannabisrokers een gevolg is van het roken zelf, en niet van THC, het belangrijkste actieve ingrediënt in cannabis, of een ander actief ingrediënt dat in cannabis wordt aangetroffen.
De onderzoekers voegden eraan toe dat hun resultaten suggereren dat hoe recenter het gebruik van marihuana, hoe meer veroudering het voor de persoon veroorzaakte. Deze bevinding is een belangrijk inzicht voor wietrokers die hun versnelde veroudering willen vertragen of stoppen.

Wetenschappers zijn zich er al lang van bewust dat de individuele verouderingssnelheid van elke persoon niet alleen afhankelijk is van de chronologische tijd dat ze hier op aarde zijn, maar dat omgevingsfactoren een belangrijke rol spelen bij het bepalen van de snelheid van veroudering.

Onderzoek naar de epigenetische leeftijd

In de afgelopen jaren is dit specifieke onderzoeksgebied enorm geëvolueerd. Wetenschappers hebben metrieken gecreëerd die ‘epigenetische klokken’ worden genoemd en die patronen testen in het methylatieproces van DNA om de biologische leeftijd van een persoon te bepalen. In deze studie hebben onderzoekers een aantal van deze hulpmiddelen toegepast om te testen of het roken van cannabis een kloof creëert tussen de chronologische leeftijd en de genetische leeftijd van rokers.

Toen de studie begon waren de deelnemers 13 jaar oud en werd hen gevraagd om hun jaarlijkse frequentie van cannabisgebruik over een periode van 17 jaar te rapporteren. De onderzoekers gebruikten twee epigenetische klokken om bloedmonsters te analyseren die aan het einde van de onderzoeksperiode van elke deelnemer waren genomen – rond de leeftijd van 30.

Lees meer op jpost.com (Bron, EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter