Honderden Nederlandse bedrijven testen medewerkers illegaal op drugs

door Team Inc.

2021-02-26-Honderden Nederlandse bedrijven testen medewerkers illegaal op drugs

Honderden bedrijven in Nederland testen personeel op drugsgebruik en schenden daarmee de privacyregels. Dat blijkt uit onderzoek van journalistiek platform Investico dat samenwerkt met Trouw, De Groene Amsterdammer en De Stentor.

De Nederlandse privacywet stelt dat alleen chauffeurs, schippers, machinisten en piloten op drugs kunnen worden getest. Dit dient te gebeuren door een bedrijfsarts en de uitslag valt onder het medisch beroepsgeheim. Investico ontdekte dat veel bedrijven ook ander personeel testte. Deze drugtesten werden uitgevoerd door eigen beveiligers of externe testbedrijven. Volgens de onderzoekers gaat het om tienduizenden mensen.

Drugstest onder medewerkers

Beveiligingspersoneel en speciaal ingehuurde testbedrijven nemen ‘aan de poort’ speeksel af bij werknemers om te ontdekken of zij resten van alcohol, zware medicijnen, marihuana of (meth)amfetamine in hun lichaam hebben. Bij zulke steekproeven worden soms één op de zeven werknemers positief getest. Zeker in sectoren met zwaar en eentonig werk is middelengebruik een reëel probleem, stelt eigenaar Stephan Roelofs van drugspreventie-bedrijf en testbureau ArboFit. ‘Wij maken onze handen wel vuil. In opdracht van de klant laten we gezondheid en veiligheid prevaleren boven privacy-regeltjes.

Lees meer op platform-investico.nl (Bron, NL)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]