Home Cannabis Marokko helpt boeren door mediwiet te legaliseren

Marokko helpt boeren door mediwiet te legaliseren

door Ties Inc.

2021-02-27-Marokko helpt boeren door mediwiet te legaliseren

Marokko is van plan de landbouw, export en binnenlandse verkoop van cannabis voor medisch en industrieel gebruik toe te staan, zei de regering donderdag. Een stap waarmee de regering hoop de arme boeren in het Rifgebergte te helpen. Zeker nu de vraag wereldwijd toeneemt naar cannabis als medicijn.

Eerdere pogingen om de cannabisteelt in Marokko te legaliseren, zijn mislukt. De mederegerende Islamitische PJD-partij liet haar oppositie vallen nadat het VN-drugsagentschap de plant van de lijst met strengst gecontroleerde verdovende middelen had verwijderd.

Boerenwijsheid: legaliseer cannabis

Het wetsvoorstel, dat het kabinet naar verwachting volgende week zal goedkeuren, heeft tot doel het verbeteren van het inkomen van boeren. Bovendien zal de nieuwe wet hen beschermen tegen drugshandelaren die nu de handel in cannabis beheersen. Hiermee krijgen boeren toegang tot de groeiende legale internationale markt voor de drug.

Cannabis wordt voornamelijk verbouwd in het noordelijke Rifgebergte, waar de afgelopen jaren protesten zijn geweest over economische ongelijkheid. Het wetsontwerp voorziet in een nationaal agentschap om de productie, het transport en de verkoop te controleren. Het recreatief gebruik van cannabis in Marokko zou nog steeds worden verboden.

Goedkeuring cannabiswet

Het parlement moet het plan alsnog goedkeuren. Hoewel het kweken van cannabis momenteel illegaal is in Marokko, wordt het al lang getolereerd en behoort het Noord-Afrikaanse koninkrijk tot de wereldtop van producenten, aldus het VN-drugsagentschap. Marokko heeft de hoeveelheid land waar cannabis wordt verbouwd teruggebracht van 134.000 hectare in 2003 tot 47.000 hectare zes jaar geleden, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken.

In december stemden de lidstaten van het VN-drugsagentschap ternauwernood voor het schrappen van cannabis uit de strengst gecontroleerde categorie drugs, in navolging van de aanbeveling van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om onderzoek naar het medisch gebruik ervan gemakkelijker te maken. Marokko was een van de landen die de verandering steunden.

Lees meer op Reuters.com (Bron, EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter