Slechts een op de vier Britten beschouwt drugswetten voor onder andere lachgas als een afschrikmiddel

door drugsinc

Slechts een op de vier Britten beschouwt drugswetten voor onder andere lachgas als een afschrikmiddel

Verenigd Koninkrijk – In de nasleep van het laatste initiatief van Priti Patel om de natie te redden van de plaag van drugs door het bezit en de levering van lachgas illegaal te maken, heeft een recente YouGov-enquête uitgewezen dat 60% van de Britten gelooft dat het criminaliseren van drugs een ineffectieve manier is om mensen tegen te houden het consumeren van illegale middelen.

In antwoord op de vraag: “Hoe effectief of ineffectief denkt u dat het gebruik van een illegale drug is om te voorkomen dat mensen deze gebruiken?” 60% van de Britten die op de peiling reageerden, dacht dat drugswetten niet effectief waren om te voorkomen dat mensen drugs gingen gebruiken, terwijl 24% van mening was dat drugswetten effectief waren.

Toen dezelfde vraag werd gesteld aan aanhangers van politieke partijen, bleek dat 59% van de conservatieve kiezers en 67% van de Labour-stemmers de drugswetten als ineffectief beschouwden. Met slechts een vijfde van de Labour-kiezers die gelooft dat drugswetten een afschrikmiddel zijn voor het gebruik van drugs, en minder dan een derde van de conservatieve kiezers die met dezelfde vraag instemmen, is het duidelijk dat dit standpunt vrij gelijk verdeeld is over het politieke spectrum.

Professor zegt: Drugswetten voor lachgas werken niet

De gedachten van de beroemde neurowetenschapper en hervormer van de drugswetgeving, professor David Nutt, komen ook overeen met de bevindingen van de YouGov-peiling, die hij eerder in een interview met NME uitdrukte. “Nou, als je een van de bussen neemt die ze gebruiken voor de behandeling van vrouwen in het kraambed gedurende vier of vijf dagen, dan beschadig je zeker de vitamine B in je bloed, maar twee ballonnen per uur gedurende een paar uur zijn niet iedereen gaat beïnvloeden. Lachgas verbieden is echt zielig.

Enkele van de grootste geesten in de geschiedenis van Groot-Brittannië, de mensen die de Britse wetenschap maakten, gebruikten lachgas. Wordsworth en de romantische dichters gebruikten lachgas. De man die het gebruik van lachgas populair maakte, Humphry Davy, was bevriend met Wordsworth en Coleridge.

Lachgas bestaat al 200 jaar als medicijn en als een manier om mensen een andere manier van voelen te begrijpen. Het nu verbieden is zielig. Ik denk dat dit alleen maar gaat over jonge mensen die plezier hebben, en ze haten dat omdat ze ellendige zoden zijn.”

Eerder dit jaar bleek uit een ander YouGov-onderzoek dat 52% van de Britten de legalisering van cannabis steunde, en slechts 32% was tegen.

Het onderzoek werd uitgevoerd naar aanleiding van opmerkingen van de burgemeester van Londen, Sadiq Khan, die verklaarde dat hij een commissie zou oprichten om het drugsgebruik in Londen te onderzoeken.

De steun voor de legalisering van cannabis was in bijna alle onderzochte leeftijdsgroepen positief. Alleen de 65-plussers waren nipt tegen, waarbij 44% zei dat ze geen verandering steunden versus 40% die dat wel deed.

Bronnen o.a. Canex (EN), Independent (EN), Leafie (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]