Home Overige De Britse premier Boris Johnson overweegt legalisering van psilocybine

De Britse premier Boris Johnson overweegt legalisering van psilocybine

door drugsinc

Boris Johnson overweegt legalisering van psilocybine

De Britse premier Boris Johnson heeft aangekondigd dat hij het laatste advies zal bestuderen en de toenemende oproepen om de psychedelische drug psilocybine te legaliseren, zal overwegen.

Het nieuws komt na een recent rapport van de conservatieve MP-leider en voorzitter van de Conservative Drug Policy Reform Group (CDPRG), Crispin Blunt, dat Johnson de voorgestelde herschikking van psilocybine maanden geleden had goedgekeurd, maar het ministerie van Binnenlandse Zaken nog moest handelen.

Psilocybine is een psychedelische stof die wordt geproduceerd door bepaalde soorten paddenstoelen – in de volksmond ‘paddo’s‘ genoemd. Wetenschappelijk en klinisch onderzoek naar de chemische stof in de 20e eeuw en in meer recente jaren heeft aangetoond dat psilocybine nuttig kan zijn bij de behandeling van een breed scala aan psychische aandoeningen, waaronder depressie, angst en verslaving.

Psilocybine staat momenteel vermeld in Schema 1 van de Misuse of Drugs Act, waarin de medicijnen worden geclassificeerd als “weinig tot geen therapeutische waarde”. Cannabis stond tot november 2018 ook vermeld in Schema 1 van de wet.

Deze indeling betekent dat het illegaal is om de drug in bezit te hebben of te leveren – zelfs voor medicinaal gebruik, en een Home Office-licentie is nodig voor onderzoek naar de chemische stof.

Deze regels zijn de laatste jaren steeds meer onder vuur komen te liggen, omdat actievoerders beweren dat ze het wetenschappers en artsen moeilijker maken om essentieel onderzoek naar het therapeutische potentieel van het medicijn uit te voeren.

Recent advies wordt overwogen volgens Boris Johnson

Een groeien aantal actievoerders, waaronder Crispin Blunt MP, roepen op dat psilocybine naar schema 2 wordt verplaatst om medisch en wetenschappelijk onderzoek te vergemakkelijken.

Volgens Blunt had de premier in mei persoonlijk de verzekering gegeven dat hij vastbesloten was psilocybine opnieuw in te plannen voor klinisch onderzoek. Er is hier echter nog geen verder bewijs van gezien.

Als reactie op deze vertraging deed de heer Blunt onlangs een beroep op de premier tijdens de vragen van de premier om deze garantie te geven.

Boris Johnson vertelde hem: “Ik kan zeggen dat we het recente advies van de Advisory Council on the Misuse of Drugs zullen overwegen over het verminderen van belemmeringen voor onderzoek met gecontroleerde drugs zoals degene die hij beschrijft, en we zullen zo snel mogelijk contact met hem opnemen. Er is nergens een bewijs dat een stof uit ‘schema twee’ is gekomen en in de criminele toeleveringsketen terecht is gekomen.”

Bronnen o.a. BBC (EN), Canex (EN), CityAM (EN), PsychedelicsSpotlight (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter