BV Nederland verdient ‘honderden miljoenen’ aan booming cannabismarkt

door drugsinc

BV Nederland verdient 'honderden miljoenen' aan booming cannabismarkt

De snelgroeiende cannabisindustrie betekent kassa voor Nederland. Tientallen Nederlandse bedrijven in de tuinbouwsector verdienen ‘honderden miljoenen euro’s’ in deze nieuwe markt, blijkt uit een rondgang van RTL Z. Maar ze praten er liever niet over. “We hebben ook klanten in het Midden-Oosten.”

Sinds twee jaar heeft tuinbouw-adviesbureau Delphy uit Bleiswijk een cannabisteam. De drie consultants geven advies over de optimale teelt van cannabis en begeleiden klanten bij het proces. “Of we nou een stappenplan maken voor chrysanten, tomaten, kamerplanten of voor wietplanten, dat maakt voor ons niet uit”, zegt Jeroen van Buren van Delphy.

Groot aantal klanten

Ook tuinbouwtoeleverancier Ridder Groep heeft vorig jaar ‘een groot aantal klanten’ uit de cannabisindustrie erbij gekregen. “De vraag is enorm. Onze kantoren in Canada en Verenigde Staten houden zich nu primair bezig met de cannabismarkt,” zegt Joost Veenman.

“Het is een mooie kans. Absoluut,” beaamt Henk Verbakel van Havecon, een bedrijf dat kassen bouwt en de techniek levert. Havecon haalt op dit moment een derde van zijn totale omzet uit de hennepindustrie.

Legaliseren van softdrugs

Dat zal alleen maar meer worden, want de markt groeit explosief. In steeds meer landen wordt de teelt gelegaliseerd. Sinds kort staan Canada en negen Amerikaanse staten zowel medicinaal als recreatief gebruik van wiet toe. In Uruguay is dit al sinds 2013 het geval.

Ook verschillende Europese landen overwegen het legaliseren van de softdrug. Luxemburg wil het eerste Europese land zijn dat de productie, verkoop en het gebruik van cannabis legaliseert. Daarnaast zijn ook Griekenland, Portugal en Duitsland daarmee bezig.

Booming business

Grote investeerders ruiken geld. Het Californische marktonderzoeksbureau Grand View Research verwacht dat de wereldwijde markt voor legale medische en recreatieve marihuana in 2025 zo’n 146 miljard dollar waard is. In 2016 was de wereldwijde markt voor wiet nog rond de 9 miljard dollar waard.

Booming business dus en daar profiteert de BV Nederland ook van. Vooral in Noord-Amerika en Canada zitten grote partijen die gigantische bedragen investeren in de teelt van cannabis. Die hebben haast oneindige budgetten, maar heel weinig kennis.

Hoge productie

Die kennis kopen ze in bij de tientallen toeleveranciers in de tuinbouwsector. Denk aan kassenbouwers, makers van LED-belichting, bouwers van klimaat- en irrigatiesystemen en leveranciers van gewasbescherming. En Nederland heeft veel van dit soort bedrijven.

Van oudsher is ons land groot in de tuinbouw. “Nederland is gewend om een hoge productie te realiseren op een beperkt aantal vierkante meters”, zegt Harm Maters van AVAG, de brancheorganisatie voor de tuinbouwtechnologie.

4 miljard euro in 2020

En die bedrijven lopen nu binnen op de honger naar kennis van de grote cannabisinvesteerders. Uit de rondgang van RTL Z blijkt dat het om honderden miljoenen gaat.

Maters heeft geen concrete data, maar acht die schatting realistisch. “Ik denk wel dat er zo’n 200 tot 300 miljoen euro geïnvesteerd wordt in Greenhouse technology”. Maters benadrukt dat de cannabisindustrie nog steeds een klein onderdeel is. De waarde van de totale, brede business in Nederland schat hij op 4 miljard euro in 2020.

Terughoudend

Ook het Zuid-Hollandse Priva, dat de hele procesautomatisering in kassen levert, heeft sinds twee jaar klanten in de cannabisindustrie. Maar daarover is niks terug te vinden op de website. Volgens de woordvoerder is Priva daar terughoudend in, omdat het bedrijf ook klanten heeft in Rusland, China en het Midden-Oosten.

Daarin staat Priva niet alleen. De meeste bedrijven communiceren niet actief over hun werkzaamheden in de cannabismarkt. “Het wordt toch gezien als medewerking aan drugsproductie,” zegt Verbakel van Havecon. “Terwijl het voor ons gewoon een product erbij is.”

Lees het volledige artikel op RTL Z  / Frederique Dormaar (bron)
(afbeelding In Canada is cannabis booming business. Beeld © ANP)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]