Cannabisclubs in Barcelona worden geconfronteerd met sluiting door juridische tegenslag

door Team Inc.

2021-07-28-Cannabisclubs in Barcelona worden geconfronteerd met sluiting door juridische tegenslag

De 200 cannabisclubs van Barcelona worden geconfronteerd met sluiting nadat het hooggerechtshof een juridische maas in de wet heeft gevonden.

Het is de laatste in een reeks tegenslagen voor de asociaciónes, zoals ze in de volksmond worden genoemd. In 2017 verwierp de rechtbank een wet die was aangenomen door het Catalaanse parlement waarin stond dat “privéconsumptie van cannabis door volwassenen deel uitmaakt van de uitoefening van het fundamentele recht op vrije persoonlijke ontwikkeling en gewetensvrijheid”.

Sindsdien opereren de clubs in Barca onder een stadsverordening, maar ook dit is nu teruggedraaid. Rechters oordeelden dat de stadsautoriteiten niet bevoegd waren om wetten uit te vaardigen over zaken die door de staat worden geregeld.

Sluiting van cannabisclubs

“De meerderheid van de clubs gaat ervan uit dat ze vroeg of laat gedwongen zullen moeten sluiten”, zegt Eric Asensio, woordvoerder van de Federatie van Catalaanse Cannabisverenigingen. Ongeveer 70% van de Spaanse cannabisclubs bevindt zich in Catalonië, de meerderheid in Barcelona.

De cannabisclubs zijn een belangrijk verkooppunt geworden voor toeristen. De stad, die de quasi-legale status van de clubs en verenigingen ondersteunt, heeft laten weten dat de laatste uitspraak van het gerechtshof “de verkoop, consumptie of promotie” van cannabis verbiedt. Daarom worden de clubs op korte termijn geïnspecteerd. Te beginnen met de clubs met de meeste negatieve impact en die gericht zijn op toeristen en massale verkopen.

De verenigingen begonnen als privéclubs waar leden ter plaatse cannabis konden kopen en roken. In de afgelopen jaren zijn velen van dit model afgeweken om verkooppunten te worden voor de enorme hoeveelheden cannabis die in Catalonië worden geteeld. Deze clubs zijn vaak in handen van Oost-Europeanen en andere maffia. De verenigingen, het stadsbestuur en de politie zijn het er echter allemaal over eens dat de clubs straathandel en consumptie verminderen. De politie zegt in principe niet tegen de clubs te zijn.

Lees meer op theguardian.com (Bron, EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]