Tabaksgigant ziet in cannabis gouden toekomst

door Team Inc.

2021-07-29-Tabaksgigant ziet in cannabis gouden toekomst

British American Tobacco (BAT), het grootste tabaksbedrijf van het VK zegt cannabis als de toekomst te zien. Het bedrijf probeert af te stappen van de verkoop van traditionele sigaretten.

BAT zei dat het haar transformatie wil versnellen door de gezondheidsimpact van haar producten te verminderen. In maart nam BAT een belang in Organigram, een Canadese producent van medicinale cannabis. Het tekende ook een deal om onderzoek te doen naar een nieuwe reeks cannabisproducten, gericht op cannabidiol (CBD). “Terwijl we nadenken over ons portfolio voor de toekomst, zijn producten die verder gaan dan nicotine zeker interessant voor onze toekomstige groei”, vertelde BAT-directeur Kingsley Wheaton aan Radio 4’s Today Program.

CBD als alternatief van tabak en nicotine

Wheaton, Chief Marketing Officer van BAT, zei dat het cannabis gerelateerde producten zag als onderdeel van zijn toekomstige groei. Het bedrijf test momenteel een CBD-vape-product in Manchester. “Ik denk dat CBD-vapen een nieuwe trend is voor de toekomst. De huidige uitdaging is het verminderen van de schade aan de volksgezondheid, waardoor mensen sneller overstappen naar alternatieven voor tabak en nicotine.

Omzetgroei door vape verkoop

De tabaksgigant maakte zijn halfjaarresultaten eind juni bekend en rapporteerde een omzetstijging van 8,1% tot £ 12,18 miljard. Het bedrijf zei dat meer dan een derde van zijn inkomsten in het VK nu afkomstig is van vapenmerken zoals Vuse, Velo en glo. De tabaksgigant zag een groot deel van zijn winst in nieuwe klanten, waarbij gebruikers van niet-brandbare producten – zoals vapes – van 2,6 miljoen toenamen naar 16,1 miljoen. Tabaksgiganten hinken op twee gedachten. Aan de ene kant willen de producenten zich richten op alternatieven voor tabak, maar tegelijkertijd zien ze de grote dividenduitkeringen die uit de verkoop van sigaretten komt.

Verschuiving op de tabaksmarkt

Toch is er steeds meer oog voor de volksgezondheid. Tabaksfabrikanten als Philip Morris International en BAT doen er alles aan om over te stappen naar minder schadelijke producten. Er wordt vooruitgang geboekt. BAT’s resultaten in afgelopen zes maanden tot eind juni laten zien dat de verkoop van “nieuwe categorie”-producten met de helft groeide tot £ 942 miljoen. Dat is nog steeds een fractie van de totale £12 miljard aan inkomsten.

De sigarettenvolumes – BAT verkocht 316 miljard sigaretten in de periode van zes maanden – groeide zelfs licht dankzij een herstel van de vraag in opkomende markten. Hoewel traditionele tabak verreweg de grootste activiteit blijft, zegt het bedrijf dat het zich inzet voor verandering.” Dit zou ook weer nieuwe aandeelhouders aan kunnen trekken.

Tabaksverkoop herstelt zich

Ondanks toewijding aan gezondere keuzes, zei BAT dat de verkoop van zijn sigaretten in sommige landen herstelde na de beperkende coronamaatregelen. De verkoop van merken als Dunhill, Kent, Lucky Strike en Rothmans steeg in de eerste helft van het jaar in bijvoorbeeld Brazilië, Turkije en Pakistan.

De totale omzet van deze brandbare producten daalde licht met 3% daalde tot £ 10,5 miljard. William Ryder, een aandelenanalist bij Hargreaves Lansdown, zei dat er nog een lange weg te gaan is als de tabaksgigant zijn doel van £ 5 miljard aan inkomsten uit nicotinealternatieven tegen 2025 wil halen.

Lees meer op bbc.com (Bron, EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]