Drugs zijn belangrijkste exportproduct van Assad-regime

door Team Inc.

2022-06-29-Drugs zijn belangrijkste exportproduct van Assad-regime

Het Duitse tijdschrift Der Spiegel werpt een nieuw licht op de meest succesvolle export van het regime van Assad: Captagon, een illegale en zeer verslavende amfetamine-stof.

Steekpenningen, strafrechtelijke geschillen en een internationale drugssmokkelbende met miljarden dollars – nee, dit is niet de trailer van een nieuwe thriller die momenteel wordt gestreamd, maar eerder de realiteit in Syrië onder het regime van president Bashar Assad, meldde het Duitse tijdschrift Der Spiegel tijdens het weekend.

Nieuwe narcostaat met nieuwe drug

Assad, die de burgeroorlog heeft overleefd die zijn land grotendeels verscheurde dankzij bondgenoten Iran en Rusland, heeft het afgelopen decennium gebruikt om Syrië te veranderen in wat sommigen de nieuwste narcostaat ter wereld noemen.
Gebouwd op Captagon, een illegale en zeer verslavende amfetamine-substantie die populair is in de Arabische wereld, is het drugsplan van het regime uitgegroeid tot een operatie van meerdere miljarden dollars. Het belang ervan voor het regime wordt geïllustreerd doordat een groot deel van de productie en distributie van de drug onder toezicht staat van de Vierde Pantserdivisie, de elite-eenheid van het Syrische leger.

Het rapport van Der Spiegel richt zich op een dramatisch proces dat plaatsvindt in de West-Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Officieren van justitie proberen te bewijzen dat een lokale drugsbende in feite deel uitmaakt van een veel groter netwerk van drugssmokkel naar Syrië.

Smokkel en misbruik van Captagon

In de afgelopen jaren hebben veiligheidsfunctionarissen in verschillende landen enorme transporten van Captagon over zee kunnen dwarsbomen. Zo werden op 1 juli 2020 door de Italiaanse autoriteiten in Salerno 84 miljoen pillen – met een straatwaarde van ongeveer € 1 miljard – in beslag genomen. In april 2020 heeft de Egyptische douane een lading Captagon en hasj in beslag genomen in een container van een Syrisch bedrijf dat wordt gerund door een neef van Assad.

In maart 2021 werd in Maleisië een zending van meer dan 94 miljoen Captagon-pillen in beslag genomen. Andere zendingen – vermomd als legale verzending van artikelen zoals rubberen banden, stalen tandwielen of industriële papierrollen – zijn in beslag genomen in havens in Europa, Libanon, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.

Drugs winnen aan populariteit onder jongeren uit de Golf, maar Captagon is ook erg populair bij terroristische organisaties in het Midden-Oosten, waardoor ze het gevoel hebben dat ze ‘onoverwinnelijk’ zijn. In Saoedi-Arabië is drugsmisbruik een pandemie waarbij naar schatting 40% van de drugsgebruikers Captagon gebruikt.

Syrisch drugskartel

Voormalig speciaal gezant van de VS voor Syrië, Joel Rayburn, vertelde het Duitse tijdschrift dat Captagon het belangrijkste exportproduct van het regime van Assad is geworden. “Ik geloof dat het Assad-regime het verlies van de Captagon-inkomsten niet zou overleven”, zei hij, terwijl hij uitlegde dat het Syrische regime niet alleen een oogje dichtknijpt voor de drugshandel, maar dat “zij het kartel zijn”. Het rapport citeerde de in Washington gevestigde denktank New Lines Institute die zei dat de totale waarde van de door Syrië geëxporteerde Captagon in 2021 in 2021 $ 5,7 miljard bedroeg. De legale export van het land bedroeg vorig jaar $ 860 miljoen.

Terwijl, volgens het rapport, Europese havens momenteel slechts een omweg zijn naar de echte bestemming van de drugs vormen ze een groeiende zorg voor de lokale autoriteiten. “We moeten er een einde aan maken”, zei een Duitse functionaris tegen Der Spiegel. “De Syriërs produceren het spul alsof er geen morgen is.”

Volgens VN-gegevens die in het rapport worden genoemd, had Syrië in 2020 50 ton pseudo-efedrine geïmporteerd – een belangrijk ingrediënt in de farmaceutische industrie dat essentieel is voor de productie van crystal meth.

“Vijftig ton is meer dan de helft van de hoeveelheid die wordt geïmporteerd door Zwitserland, dat een enorme farmaceutische industrie heeft”, aldus het rapport. In 2021 vertelde een verbannen Syrische zakenman aan Der Spiegel dat de Captagon-operatie van het regime gestaag groeide. “Ze produceren in industriële hoeveelheden,” zei hij.

Bron: israelhayom.com (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]