Drugsbendes sturen jongeren naar scheepvaartscholen

door Team Inc.

terminal-Rotterdamse-haven

Drugsbendes stuurden de afgelopen jaren meermaals jongeren naar scheepvaartscholen in een poging om mensen voor de lange termijn op belangrijke strategische posities in de Rotterdamse haven te krijgen.

Vanuit zo’n positie konden ze de bendes helpen om zendingen drugs naar de haven te brengen. Dat bevestigt de zeehavenpolitie na berichten in het AD. De bendes zouden de afgelopen jaren zeker vijf leerlingen op verschillende scheepvaartscholen hebben ingeschreven. In enkele gevallen werd dit ontdekt.

Corruptie door drugsbendes

“Deze praktijken zijn niet nieuw”, zegt een woordvoerder van de Zeehavenpolitie. “Drugsbendes hebben net als reguliere bedrijven een HR-afdeling die kijkt wie en wat er nodig is om de operatie soepel te laten verlopen.” Jan Janse, hoofd van de Zeehavenpolitie Rotterdam, zei dinsdag bij de bekendmaking van de jaarcijfers onderschepte cocaïne dat bendes altijd nieuwe oplossingen moeten vinden voor de langere termijn. Dat komt doordat politie en douane steeds intensiever bezig zijn met het bestrijden van activiteiten van drugsbendes.

Janse zei ook dat bendes bijna altijd afhankelijk zijn van corrupte mensen die in de haven of bij de autoriteiten werken om drugs uit containers te halen. Een corrupte medewerker op een strategische positie, zoals een logistiek planner, is van grote waarde voor een drugsbende.

Corruptie is vaak ook lucratief voor de werknemer zelf. In december 2021 trof de Rotterdamse politie ruim 7,9 miljoen euro aan contant geld aan bij huiszoekingen in een onderzoek naar een corrupte havenmedewerker. De autoriteiten namen in 2022 46.789 kilo cocaïne in beslag, met een straatwaarde van 3,5 miljard euro, in de haven van Rotterdam. Dat was beduidend minder dan het jaar ervoor, toen de autoriteiten 70 ton cocaïne in beslag namen in de haven.

Bron: NLTimes.com (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]