Home Cannabis ‘Wiet is verdriet’

‘Wiet is verdriet’

door Team Inc.

2019-02-07-Wiet-is-verdriet

Wiet is verdriet. Een gezegde dat de laatste jaren steeds meer doorsijpelt in het circuit van illegale wiettelers. De Nederlandse politie treedt de laatste jaren steeds harder op tegen telers. Het strengere beleid werpt zijn vruchten af, namelijk minder illegale hennepkwekerijen, maar heeft ook een gevaarlijke keerzijde: de opkomst van synthetische cannabis en drugscriminaliteit van Nederlanders over de grens. Legalisering van de teelt en verkoop lijkt de enige mogelijkheid om de risico’s voor de volksgezondheid en criminaliteit te beperken.

“Vroeger pikten ze je hennep af, kreeg je een boete of celstrafje. Nu gooien ze je met je hele gezin uit de huurwoning, leggen ze beslag op je auto, tv en sieraden en stuurt de belastingdienst ook nog een dikke navordering”, blijkt uit een criminele bron van RTL Boulevard.

Einde van het Nederlandse, liberale drugsbeleid

Dit heeft als gevolg dat telers van het groene goud het over de grens gaan zoeken, in landen als Spanje en Polen. Een rare ontwikkeling stelt misdaadjournalist Kees van der Spek in RTL Boulevard: “Nederland was jarenlang toonaangevend in de wereld wanneer het gaat om wiet, maar het tij keert. We lopen 10 rondes achter op Amerika waar je medicinale en recreatieve wiet kan kopen en telers – gecontroleerd door de overheid – op grote schaal cannabis produceren. Het is het failliet van het Nederlandse vrije, liberale drugsbeleid.”

Spice

Dat Nederland achter de feiten aan loopt wanneer het gaat om legalisering van cannabis, brengt echter ook grote risico’s met zich mee. Kwekers zoeken het niet alleen over de grens, maar schakelen soms ook over op de productie van synthetische cannabis onder de naam spice. “Spice is in de jaren ’80 ontwikkeld door een Amerikaanse professor als een soort van onderzoeksspul. Toen is het in China belandt en nu verspreidt het zich langzaam over de wereld”, zegt van der Spek. Deze zware, synthetische drug is echter veel gevaarlijker dan ‘gewone’ wiet en maakt dodelijke slachtoffers.

Op de vraag wat de oplossing is, antwoordt Van der Spek volmondig: “Gewoon cannabis legaliseren, maar ook de toevoer ervan. In Nederlandse coffeeshops mag je wel verkopen, maar je mag er niet aanleveren. Dat is natuurlijk waanzin!”

RTL Boulevard (Bron)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter