Drugsmisbruik: Boris Johnson geen voorstander van gecontroleerde kamers voor drugsgebruik

door Team Inc.

2021-08-06-Boris Johnson geen voorstander van gecontroleerde kamers voor drugsgebruik

Boris Johnson zegt instinctief tegen speciale kamers voor drugsgebruik te zijn, die de Schotse regering wil invoeren. Schotse ministers zeggen dat de faciliteiten zouden helpen het recordniveau van drugsgerelateerde sterfgevallen aan te pakken.

Maar ze zeggen dat ze op juridische belemmeringen zijn gestuit, aangezien de Misuse of Drugs Act is voorbehouden aan Westminster. De premier zei tegen BBC Scotland dat hij “geen voorstander is van het aanmoedigen van mensen om meer drugs te gebruiken”. In plaats daarvan drong hij er bij de Schotse regering op aan zich aan te melden bij Project Adder, dat een harde aanpak hanteert tegen drugskoeriers- en dealers.

Drugsdoden in Schotland bereiken nieuw record

Het aantal drugsgerelateerde sterfgevallen in Schotland is vorig jaar gestegen tot een nieuw record van 1.339, verreweg het hoogste geregistreerde aantal in Europa en meer dan drieënhalf keer het aantal sterfgevallen in Engeland en Wales.

De Schotse minister van drugsbeleid, Angela Constance, vertelde de MSP’s dinsdag dat het aantal sterfgevallen in Schotland “even hartverscheurend als onaanvaardbaar” was en beschreef het als onze nationale schande. Ze zei dat het een nieuwe nationale missie is om het tij te keren – en zei dat er gewerkt wordt aan veilige consumptiefaciliteiten – waar verslaafden drugs kunnen injecteren en gebruiken in een schone, gecontroleerde omgeving. Ze zei: “We weten dat ze niet de enige oplossing zijn, maar ze helpen levens te redden – en we zijn vastbesloten dit uit te voeren, ongeacht de constitutionele beperkingen waarmee we worden geconfronteerd.”

Drugskamer

Het creëren van dergelijke kamers wordt gesteund door medische professionals, die al langer klagen over drugsbeleid in Edinburgh en Londen. De Britse regering moet hier echter niets van weten en de belangrijkste drugswetgeving is voorbehouden aan Westminster. Johnson vertelde BBC Scotland dat hij geen voorstander was van enig beleid dat mensen zou kunnen aanmoedigen om drugs te gebruiken.

Hij zei: “Het aantal sterfgevallen door drugs is ronduit tragisch, en we moeten ermee omgaan. Ik ben meer dan bereid om samen te werken met de regering van Schotland en de autoriteiten op elk niveau. Instinctief ben ik er geen voorstander van om mensen aan te moedigen meer drugs te gebruiken. Ik ben er wel voor om probleemverslaafden van de drugs af te helpen, maar ik ben ook voor een harde aanpak.”

De premier moedigde de Schotse regering aan om zich aan te melden voor Project Adder – dat staat voor Addiction, Diversion, Disruption, Enforcement and Recovery – dat politiewerk combineert met behandelings- en hersteldiensten. Hij zei dat dit hielp om “een ring van staal” rond drugsbendes te zetten.

Lees meer op bbc.com (Bron, EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]