Nederlandse Kamer wil taks op vapen vanaf 2025

door Team Inc.

vapen-vrouw

Nadat de alarmklok meermaals is geluid over vapen in relatie tot de gezondheid van jongeren wil de kamer dat de prijs op e-sigaretten drastisch omhoog moet. Dit zal op zijn vroegst in 2025 lukken omdat er juridisch nogal wat haken en ogen aan zitten.

Het kabinet wacht al jaren op een Europees besluit om accijns te kunnen heffen op vapes. Staatssecretaris Van Ooijen van Volksgezondheid gaf aan dat ook bij hem het ongeduld hierin steeds groter wordt, en dat hij het daarom tijd vindt voor een nationale heffing. De Kamer vraagt het kabinet dat plan alvast uit te werken, vooruitlopend op een eventueel Brussels besluit dat accijns heffen vanaf 2025 ook mogelijk moet maken.

Vapen versus tabak

Uit cijfers van verslavingsinstituut Trimbos blijkt dat een op de vijf jongeren het afgelopen jaar heeft gevaped. Het aantal vapende jongeren is bijna even groot al het aantal dat rookt. Verwacht wordt dat er allen kan worden gestuurd op gedrag door jongeren te raken in hun portemonnee. De polariteit is niet gek omdat een pakje straks bijna 11 euro kost. Een elektronische sigaret met daarin net zoveel nicotine als in twee pakjes peuken, kost slechts een euro of 6.

Dit nieuws verschijnt ongeveer tegelijkertijd met het nieuws dat de hoeveelheid tabak afkomstig uit onze buurlanden in het derde kwartaal van 2023 naar een recordhoogte is gestegen. Vooral in de grensstreken is er sprake van een verdere toename, meldt de brancheorganisatie van tabaksfabrikanten VSK op basis van een onderzoek door adviesbureau Kantar. De dure sigaretten worden gewoon over de grens gehaald. Ook de kans dat de illegale handel groeit is groot. Wanneer de prijsverhoging in Nederland voor e-sigaretten, waaronder vapes, niet word afgestemd met omringende landen is de kans groot dat hetzelfde gebeurd als met sigaretten.

Bron: telegraaf.nl (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]