Een Japans stel wordt gearresteerd omdat ze naar verluidt 800 pro-wietberichten online hebben geplaatst

door drugsinc

Een Japans stel wordt gearresteerd omdat ze naar verluidt 800 pro-wietberichten online hebben geplaatst

De inhoud was slechts toegankelijk voor ongeveer 80 personen.

Het onophoudelijk online over wiet praten kan in de beste tijden onaangenaam en adolescent zijn. Maar voor rokers in Tokio en andere delen van Japan kan juist dat gedrag hen in de gevangenis doen belanden.

Een niet bij naam genoemde 32-jarige man uit Kanagawa, en een 37-jarige vrouw uit Tokia, zijn gearresteerd nadat ze bekend hadden dat ze de (hou je vast) “Wet betreffende bijzondere bepalingen voor de wet op de bestrijding van verdovende middelen en psychotropen en andere zaken ter voorkoming van activiteiten ter aanmoediging van onrechtmatig gedrag en andere Activiteiten waarbij gereguleerde stoffen betrokken zijn via internationale samenwerking” hadden overtreden.

Wat houdt dat precies in?

In dit geval, zo blijkt, werd het stel gearresteerd voor het (zeer aanwezig) uiten online lof over cannabis en het gebruik daarvan die lijkt te zijn geïnterpreteerd als “Aanmoediging van illegaal gedrag … met betrekking tot gecontroleerde substanties”, rapporteerde de krant Japan Today eerder.

Beide cannabisliefhebbers lieten een spoor van pro-wiet-berichten achter op het internet, naar verluidt plaatsten ze namelijk naar schatting 800 berichten, zoals “Wiet is zeker de beste” en “Roken voor de eerste keer in een tijdje rockt” op sociale media. De inhoud was toegankelijk voor een klein aantal mensen van ongeveer 80 personen.

Terwijl de politie vermoedt dat de twee verdachten de weg probeerden te bereiden voor de verkoop van cannabis, waren veel plaatselijke bewoners geschokt dat burgers konden worden gearresteerd omdat ze tot dusver alleen online over wiet hadden gepraat.

De Japanse cannabiswetten zijn streng en het verbod blijft daarmee volledig van kracht. Iedereen die betrapt wordt op het importeren, exporteren of cultiveren van cannabis in Japan, kan worden bestraft met straffen van maximaal zeven jaar gevangenisstraf – en als een dader schuldig wordt bevonden aan pogingen om te profiteren van de bovengenoemde ondernemingen, kan hij worden geconfronteerd met een gevangenisstraf van maar liefst tien jaar.

Zelfs het bezit van de drug kan gebruikers een gevangenisstraf van vijf jaar opleveren als ze worden veroordeeld. Terwijl iedereen die “publiekelijk agiteert of aanzet tot het plegen van een drugsmisdrijf … of misbruik van een gereguleerde drug” tot drie jaar gevangenisstraf of een boete van maximaal 500.000 JPY (of ongeveer € 4500 euro) kan krijgen.

Kort nadat Canada in oktober 2018 cannabis federaal had gelegaliseerd, waarschuwde de regering dat de Japanse drugswetgeving mogelijk nog steeds van toepassing is op de lokale bevolking tijdens reizen naar het buitenland.

Bronnen o.a. LFPress (EN), TheGrowthOp (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]