Nederland en België halen Spanje in als belangrijkste toegangspoort tot Europa voor cocaïnehandel

door drugsinc

Nederland en België halen Spanje in als belangrijkste toegangspoort tot Europa voor cocaïnehandel

België en Nederland zijn de belangrijkste importknooppunten geworden voor de cocaïnehandel in Europa, en verdringen Spanje als de belangrijkste toegangsroute naar Europese landen, volgens een onderzoek van Europol dat onlangs is gepubliceerd.

Het rapport, dat op 7 september werd gepubliceerd door het in Nederland gevestigde Europol, de EU-eenheid voor misdaadbestrijding, merkte op dat criminele organisaties, vooral uit Colombia, de havens van Rotterdam (Nederland), Hamburg (Duitsland) en vooral Antwerpen (België) gebruiken om cocaïne naar Nederland te halen, van waaruit het door heel Europa wordt verspreid.

“Het epicentrum van de cocaïnemarkt in Europa is naar het noorden verschoven”, aldus het rapport, opgesteld in samenwerking met het VN-Bureau voor Drugs en Criminaliteit (UNODC).

Het toenemende gebruik van containerlading, afhankelijk van de grote capaciteiten van de haventerminals van Antwerpen, Rotterdam en Hamburg “hebben de rol van Nederland als transitgebied voor cocaïne geconsolideerd”, aldus het rapport.

Inbeslagnames impact op de cocaïnehandel

De Noordzeekusten hebben “het Iberisch schiereiland verdrongen als de belangrijkste toegangspoort voor cocaïne die in Europa aankomt” luidt het rapport.

In 2020 bedroegen de cocaïnevangsten in Antwerpen 65.6 ton, aldus Europol.

Inbeslagnames impact op de cocaïnehandel
Inbeslagnames impact op de cocaïnehandel (afb.)

In februari hebben Duitsland en België een record in beslag genomen van 23 ton van de drugs, die verstopt zat in zeecontainers.

De Europese cocaïnemarkt is aanzienlijk gestimuleerd door de toegenomen voorraden, vooral sinds het vredesakkoord van 2016 tussen de marxistische FARC-guerrillastrijders en de Colombiaanse regering leidde tot de opkomst van verschillende groepen die strijden om de controle over de cocaïneproductie, meld het rapport.

De FARC (Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia) controleerde een deel van het gebied waar cocaïne wordt verbouwd en regelde de toegang tot beschikbare cocaïnevoorraden voor internationale tussenpersonen en handelaren.

Splintergroepen

Het vredesakkoord van 2016 “beëindigde de geïntegreerde commandostructuur van de FARC en leidde tot de opkomst van verschillende splintergroepen die controle uitoefenden over verschillende regio’s en de cocaïneproductie” in deze gebieden, aldus het rapport.

Dit heeft “het potentieel voor de vorming van nieuwe allianties en partnerschappen verveelvoudigd”, ging het verder.

Europese criminele organisaties hebben hun strategie veranderd, zonder tussenpersonen allianties aangegaan met deze groepen en cocaïne rechtstreeks bij de bron ingekocht.

Na cannabis is cocaïne de op één na meest gebruikte drug in West- en Centraal-Europa, met de meest recente schattingen dat het aantal gebruikers tegen 2020 op 4,4 miljoen staat, concludeert het rapport.

Bronnen o.a. Euractiv (FR), NewsLogics (EN), NLTimes (EN), RFI (FR), TheNews (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]