Franse pilot kan een nieuw licht werpen op de toegang tot medicinale cannabis

door Team Inc.

2020-11-22-Franse pilot kan een nieuw licht werpen op de toegang tot medicinale cannabis

Het tweejarige pilotproject voor medicinale cannabis is gericht op 3.000 patiënten die aan ernstige aandoeningen lijden, zoals chronische pijn en epilepsie. Dit experiment dat onlangs is goedgekeurd, kan de toegang van patiënten tot medicinale cannabis in Frankrijk en in de rest van Europa bevorderen.

Vorige maand heeft de Franse regering een decreet ondertekend waarmee een tweejarig pilootproject voor medicinale cannabis van start zal gaan, gericht op 3.000 patiënten die aan ernstige aandoeningen lijden, zoals chronische pijn en epilepsie. Hoewel oorspronkelijk gepland in 2020, is de lancering van het programma uitgesteld tot begin 2021 vanwege de COVID-19-pandemie.

Medicinale cannabis voor bestrijding van ernstige aandoeningen
Het experiment is beperkt tot alleen tot patiënten met refractaire neuropathische pijn, sommige ernstige en medicijnresistente vormen van epilepsie, palliatieve situaties en pijnlijke spasticiteit van multiple sclerose of andere pathologieën van het centrale zenuwstelsel. Toegankelijke therapieën omvatten ook ondersteunende zorg in de oncologie voor de behandeling van kanker of kankerpijn. Patiënten die in het programma zijn opgenomen, hebben volledig gratis toegang tot deze producten in de vorm van gedroogde cannabisbloemen en oliën. Dit is het tweede proefprogramma voor medicinale marihuana in Europa dat van kracht is nadat een vierjarig proefprogramma in 2018 in Denemarken is gestart. Volgens de Deense wet- en regelgeving mogen artsen experimenteren en op cannabis gebaseerde medicijnen voorschrijven.

Meer dan tweederde van de recepten voor medicinale cannabis in Denemarken betrof pijngerelateerde aandoeningen, terwijl 18% van de recepten werd voorgeschreven aan patiënten voor de behandeling van epilepsie. In totaal hebben sinds het begin van het programma 4.300 patiënten medicinale cannabis voorgeschreven gekregen.

Frans proefprogramma voor cannabis

Het Franse proefprogramma zal in elke fase worden gevolgd om verdere studies en analyses mogelijk te maken. Er zal een elektronisch nationaal controleregister worden opgezet dat wordt geïnformeerd door artsen en apothekers die aan het experiment deelnemen. Dit onderzoek maakt mogelijk de weg vrij voor het legaliseren van medicinale wiet. Hoewel volledige legalisatie van cannabis voor medische doeleinden in Frankrijk nog ver weg lijkt, zou het programma ook de reputatie van medicinale marihuana kunnen verbeteren.

Patiënten hebben een recept van artsen nodig, terwijl alle producten de goedkeuring vereisen van de National Medical Safety Agency (ANSM) en moeten voldoen aan farmaceutische normen en Good Manufacturing Practice (GMP). De uitvoering van het project werd ook voorafgegaan door een parlementaire onderzoeksmissie over het gebruik van cannabis voor medicinale, welzijns- en recreatieve doeleinden.

In een tussentijds rapport over de legalisering van het therapeutisch gebruik van cannabis werd geschat dat 700.000 patiënten in Frankrijk in aanmerking kunnen komen voor deze behandeling. Het Franse geneesmiddelenbureau heeft een gespecialiseerd tijdelijk wetenschappelijk comité (CSST) voor medicinale cannabis opgericht om het experiment te ontwerpen.

Belanghebbenden boos om vertraging experiment

Het uitvoeringsbesluit kwam na verschillende vertragingen en wekte de woede van patiëntenverenigingen en belanghebbenden. In een opiniestuk dat in september in het Franse dagblad Le Parisien werd gepubliceerd, drongen 51 van de belangrijkste voorstanders van het experiment er bij de regering op aan krachtige en onmiddellijke maatregelen te nemen en het besluit te bespoedigen.

De leden van de wetenschappelijke adviescommissie van de ANSM dreigden ook af te treden, uit angst voor verdere vertraging van de uitvoering van de maatregel. Hoewel het decreet op 7 oktober werd uitgevaardigd, blijft er bezorgdheid bestaan ​​en moeten enkele openstaande kwesties nog worden opgelost.

Aangezien het momenteel illegaal is om de bloem van de hennepplant en dus medicinale cannabis te kweken in Frankrijk, zal het project afhankelijk zijn van geïmporteerde goederen. Leveranciers die erin slagen om aan de proef deel te nemen, zouden kunnen profiteren van het first-mover-voordeel in de opkomende en potentieel enorme markt van medicinale cannabis.

De deadline voor geïnteresseerden is 24 november. Geselecteerde leveranciers worden beoordeeld door middel van een puntensysteem. Deze afhankelijkheid van export zou echter de ontwikkeling van een authentieke Franse sector kunnen ondermijnen. Ook valt of staat het experiment met een behoorlijk budget, waarvoor volgens professor Nicolas Authier € 15-20 miljoen nodig zou zijn. Hij is voorzitter van de wetenschappelijke adviescommissie voor medicinale cannabis van het ANSM.

Lees meer euractiv.com (Bron)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]