Heeft cannabis invloed op vruchtbaarheid bij mannen en vrouwen? Wat weten we over wiet en vruchtbaar zijn.

door drugsinc

Heeft cannabis invloed op vruchtbaarheid bij mannen en vrouwen? Wat we nu weten.

Het roken van wiet kan invloed hebben op de vruchtbaarheid bij zowel mannen als vrouwen, hebben wetenschappers gewaarschuwd.

Er zijn aanwijzingen dat het psychoactieve ingrediënt in de cannabisplant – tetrahydrocannabinol (THC) – cannabinoïde-receptoren activeert in een systeem in het lichaam dat de interne voortplantingsorganen omvat, verklaarde wetenschappers die bestaande studies presenteerden over mogelijke schade veroorzaakt door cannabis in het Canadian Medical Association Journal.

Het gebruik van wiet zou bijvoorbeeld het aantal zaadcellen verminderen. Een studie met 1.215 mannen vond dat 130 personen die meer dan één keer per week marihuana rookten de afgelopen drie maanden een productievermindering van het totale aantal zaadcellen van 29 procent zagen. Maar de zaadcellen waren nog steeds in staat om te zwemmen en hadden dezelfde grootte en vorm in deze studie.

Bij vrouwen wordt aangenomen dat marihuana de eisprong voorkomt of vertraagt, waarbij het ei wordt vrijgemaakt uit de eierstokken. Uit een onderzoek onder 201 vrouwen bleek dat de lichamen van de 29 deelnemers die de drug in de afgelopen drie maanden rookten, gemiddeld tussen de 1,7 en 3,5 dagen ovuleren.

“Voor de meeste paren heeft het roken van marihuana geen invloed op hun vermogen om zwanger te worden,” zeiden de auteurs. Maar de softdrugs kan voor sommigen problemen opleveren in combinatie met bestaande problemen. Ze noemden een onderzoek in de VS dat geen verband vond tussen het worstelen om zwanger te worden en wiet roken – waarbij men minder dan eens per maand tot elke dag cannabis rookten.

“Echter, voor paren met onvruchtbaarheid, zouden de veranderingen in de ovulatiefunctie en het aantal zaadcellen in verband met het roken van marihuana hun moeilijkheden bij het zwanger raken kunnen vergroten,” schreven ze.

Toch benadrukten de onderzoekers dat studies die het verband onderzoeken tussen menselijke vruchtbaarheid en het gebruik van cannabis klein, niet willekeurig en retrospectief zijn. Dat betekent in feite dat ze erop vertrouwen dat mensen de waarheid vertellen over hun gebruik – wat lastig kan zijn als het medicijn illegaal is en betekent dat ze daarover geen informatie kunnen verzamelen, inclusief de dosis en de wijze van gebruik.

Evenals het artikel brachten de wetenschappers ook een Soundcloud-podcast uit.

Terwijl Amerikaanse staten, waaronder Alaska en Colorado, en andere landen, waaronder Canada, marihuana legaliseren, proberen wetenschappers de bedreiging die dit kan betekenen voor de gezondheid van gebruikers beter te begrijpen en steeds meer onderzoeken te doen.

Andere recente studies hebben ook gewezen op de potentiële gezondheidsrisico’s die verbonden zijn aan het gebruik van het medicijn. Uit een in april gepubliceerde studie bleek dat mensen die regelmatig cannabis gebruiken een 220 procent hogere dosis sedativa nodig hebben tijdens medische procedures.

Een ander onderzoek uit mei suggereerde dat tieners die cannabis gebruiken het risico zouden kunnen lopen om geheugenproblemen te ontwikkelen, terwijl een andere studie ontdekte dat tieners die cannabis gebruiken een hoger risico zouden kunnen lopen zelfmoord te plegen en een depressie te ervaren.

Lees meer op Newsweek (EN, bron)

Gerelateerde artikelen

1 opmerking

Martin Veselý 30 juli 2020 - 16:00

Asi na tom něco bude, hele: „Pravidelná konzumace (více než jednou týdně) byla spojena s koncentrací spermií nižší až o 29 %. Uživatelé kombinující navíc marihuanu s dalšími rekreačními drogami vykazovali dokonce o 55 % méně spermií. Dále byly pozorovány zvýšené hladiny testosteronu u pravidelných konzumentů marihuany.“

Beantwoord

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]