Mediwiet als alternatief voor verslavende opioïden

door Team Inc.

2019-06-11-Mediwiet als alternatief voor verslavende opioïden

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaat onderzoeken of een behandeling van medicinale cannabis in combinatie met zware pijnstillers werkt bij mensen met chronische pijn bij bijvoorbeeld Multiple Sclerose, artritis en artrose. Wanneer het onderzoek een succes blijkt, kan deze cocktail een alternatief bieden voor opioïden als oxycodon.

De onderzoekers denken dat patiënten minder oxycodon hoeven te gebruiken wanneer ze medicinale cannabis tot zich nemen. Het doel van professor Albert Dahan, die het onderzoek leidt, is om aan te tonen dat een mengsel van pijnstillers en mediwiet hetzelfde effect heeft als opioïden, maar dan met een stuk minder bijwerkingen. “We zijn er nog lang niet. Maar als dit werkt, zou het fantastisch zijn. Er is een enorme vraag naar medicinale cannabis en het is belangrijk dat het gebruik ervan een wetenschappelijk tintje krijgt”, verklaart hij aan Lef Magazine. Natuurlijk kunnen we deze invalshoek alleen maar toejuichen.

Go or no go

Voor het echter zover is moet de studie nog wel even worden goedgekeurd. De opzet is duidelijk: zestig patiënten, verdeeld over drie groepen, krijgen verschillende medicijnen toegediend. De eerste groep neemt dagelijks oxycodon, de tweede groep krijg een cocktail van oxycodon en en medicinale cannabis (Bediol) en de laatste testgroep krijgt alleen Bediol toegediend met een verdamper. Cannabisproducent Bedrocan, dat als enige over een vergunning beschikt om mediwiet te produceren, is blij met het onderzoek. Het is een stap in de goede richting om medicinale cannabis meer waardering te geven binnen de farmaceutische industrie. “Het geeft artsen en patiënten een alternatief voor verslavende pijnstillers”, aldus oprichter Tjalling Erkelens.

“Het is goed als de erkenning komt dat dit een acceptabel product is vanwege het hoge kwaliteitsniveau dat we nastreven als producent.” Wanneer de studie klaar is, zal minister Bruno Bruins een groep specialisten, apothekers en artsen de resultaten te beoordelen.

Tweede vergunning mediwiet

Dankzij de groeiende vraag van patiënten naar medicinale cannabis wil de Nederlandse regering een tweede licentie verlenen van de productie van mediwiet. Bedrocan zag zijn productie in de afgelopen vijf jaar namelijk vervijfvoudigen tot 2.604 kilogram.

Peter Olsthoorn is een van de weinigen en de enige in het Westland die legaal medicinale wietstekken kweekt. Hij heeft via het Bureau Medicinale Cannabis, onderdeel van het ministerie van Volksgezondheid, een wetenschappelijke onderzoeksvergunning gekregen. “Dan mag je gaan experimenteren met cannabisplantjes”, vertelt hij in een interview met AD Westland.

Lees meer op lef-magazine.nl (Bron)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]