Home Aandelen & financieel Hoe deze ervaren Wall Street investeerder zelf een succesverhaal werd van miljarden dollars in cannabis

Hoe deze ervaren Wall Street investeerder zelf een succesverhaal werd van miljarden dollars in cannabis

door drugsinc

Hoe deze ervaren Wall Street investeerder zelf een succesverhaal van miljarden dollars in de cannabis werd

De CEO Kevin Murphy cashte in het groot toen hij ermee instemde om zijn cannabisbedrijf, Acreage Holdings, voor miljarden te verkopen. Maar hij zegt dat er echt nog volop gelegenheid en kansen liggen.

De gemiddelde cannabisgebruiker heeft misschien nog nooit van Kevin Murphy gehoord, maar ze hebben zeker de krantenkoppen gezien die hij heeft gehaald als CEO van Acreage Holdings, het grootste verticaal geïntegreerde, cannabisbedrijf in Amerika dat actief is in meerdere staten.

Vorig jaar liet hij voormalig spreker en voorzitter van het huis van afgevaardigden John Boehner toetreden tot zijn raad van bestuur – ondanks dat Boehner beweerde “onveranderlijk tegen de legalisatie van marihuana te zijn.”

Toen het bedrijf van Murphy een Super Bowl advertentie voor cannabis produceerde, verwierp ineens het televisie netwerk CBS (tot ieders verrassing) hun advertentie. Acreage Holdings draaide dit moment om in PR-goud. Vervolgens haalde de director Kevin Murphy opnieuw de krantenkoppen toen hij Acreage aan concullega Canopy Growth verkocht voor

Toen produceerde het bedrijf van Murphy een Super Bowl-advertentie voor cannabis; toen CBS het verwierp (tot ieders verrassing), draaide Acreage het moment om in PR-goud. En in april haalde Murphy opnieuw de krantenkoppen toen hij Acreage aan Canopy Growth verkocht voor $ 3,4 miljard (ruim € 3 miljard euro).

Het verliep allemaal al geweldig als voormalige investeerder in Wall Street, die vervolgens acht jaar geleden voor het eerst betrokken raakte bij cannabis in Maine. De portfolio van Acreage Holdings omvat de teelt, verwerking en levering aan apotheken.

Hoewel hij nu een van de belangrijkste spelers in de industrie is, gelooft hij zeer zeker dat er nog steeds voldoende ruimte is voor kleine bedrijven met grote ideeën. Een aantal vragen door Kevin Murphy beantwoord.

Je hebt veel geld verdiend op Wall Street. Waarom zou je in de cannabisbranche stappen?

Een belangrijk investeringsprincipe dat ik al vroeg leerde: doe wat iedereen niet doet en heb gelijk. In 2011 waren niet veel mensen betrokken bij cannabis, en om eerlijk te zijn, was ik in het begin een beetje cynisch. Ik voelde me erg op mijn gemak bij Chardonnay en Cabernet, maar cannabis was niet mijn ding. Maar ik heb twee dingen geleerd.

Ten eerste was de operationele leverage in het bedrijf behoorlijk interessant en ten tweede was er flinke medicinale waarde in de cannabis plant. Ik was behoorlijk onder de indruk van alle verschillende kwalen waar cannabis raad mee weet. Financier zijn op Wall Street was economisch welvarend, maar er is geen grotere vreugde dan mensen te kunnen helpen om zichzelf verder te helpen met cannabis en van allerlei kwalen af te geraken.

Je bleek het in 2011 nogal goed te hebben met cannabis. Was dat een weloverwogen gok, instinct of een beetje van beide?

Ik dacht: hoeveel cannabisgebruikers op deze wereld willen legale, gereguleerde toegang tot de ruimte?

Koppel dat met de eerste staat ten oosten van de Mississippi die erbij betrokken raakt (Maine), en ik dacht: als deze staat het goed doet, zal elke andere staat ook z’n best doen om het goed te doen, en dat geeft me een first-mover voordeel.

Ik zag dat als de macrotrend – sociale buy-in voor cannabis. Heb ik ooit gedacht dat 95 procent van het land zou geloven dat cannabis beschikbaar moet zijn voor medisch gebruik en 66 procent zou geloven dat het beschikbaar zou moeten zijn voor recreatief gebruik door volwassenen? Dat had ik nooit gedacht.

Er is veel angst in de cannabiswereld dat de grote bedrijven de markt opnemen en de kleine man eruit persen. Is dat waar?

We zijn begonnen als een klein bedrijf en we zijn zeer gelukkig om te zien dat we groeien, door timing, een goed partnerschap en loyale medewerkers.

Betekent dit dat we iedereen uitsluiten? Nee zeker niet. We gaan die bandbreedte en dat voordeel gebruiken en meer mensen betrekken. Ik zou tegen al die mensen die in de business willen werken, zeggen: heb je het gevoel dat je echt iets weet toe te voegen en een echte inbreng hebt? Kom ons zien, want we zijn allemaal oren. We omarmen die mentaliteit en we zijn altijd op zoek naar duizenden van dat soort mensen.

Wat is het meest essentiële onderdeel van het runnen van een succesvol bedrijf?

Ik stel onze medewerkers voorop, als eerste. Als we niet voor ze kunnen zorgen, zitten we in grote problemen. Onze klanten komen op de tweede plaats. We willen voor onze klanten zorgen, maar als we geen medelevende medewerkers hebben, zullen we het heel moeilijk hebben om punt nummer twee te bereiken. Maar als we nummer één en twee goed voor elkaar krijgen, krijgen we een aantal zeer gelukkige aandeelhouders, dat is nummer drie.

Aan welke stelregel leef je als bedrijfsleider?

“Givers” winnen en “takers” verliezen. Als je in feite zaken kunt doen en jezelf ervoor wilt inzetten om het beste te geven dat je kunt geven en echt de belangen van andere mensen in gedachten hebt, denk ik dat het uiteindelijk aan het eind van de dag terugkomt in opbrengsten.

Jouw beste advies voor cannabisondernemers?

Wees een uitstekende teamspeler, ken je plek en mate van ervaring. Probeer niet iets te zijn dat je niet bent. Als je bijvoorbeeld een knieoperatie nodig hebt, bel me dan niet. Ik bedoel, ik zal het proberen, maar ik ben waarschijnlijk niet je beste kerel, ik ben immers geen dokter.

Weet precies wat je vaardigheden zijn en speel ernaar. Een geweldige quarterback kan gooien en een geweldige ontvanger kan vangen. Als je die verwart, verlies je veel geld.

Lees meer op InvestinCannabis (EN, bron) en GreenEntrepreneur (EN, bron)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter