Home Cannabis Netflix bewijst dat marihuana mainstream is

Netflix bewijst dat marihuana mainstream is

door Ties Inc.

2019-08-23-Netflix bewijst dat marihunana mainstream

Iedereen die op zoek is naar definitief bewijs dat cannabis mainstream is, kijkt gewoon naar het beleid van Netflix. De Amerikaanse streaminggigant, schroeft series en beelden waarin sigaretten voorkomen terug, maar doet het tegenovergestelde met series over cannabis.

Netflix doet veel zaken met showbizzproducenten die cannabis en cannabisproducten opnemen in series, films of verhaallijnen. Daarmee laat Netflix zien wat de ontwikkelingen wereldwijd zijn. We leven nu inderdaad in een wereld waar afbeeldingen van tabaksgebruik als problematischer en aanstootgevender worden ervaren dan het roken van een joint. Vorige maand kondigde Netflix aan dat het van plan is om scènes met sigaretten te beperken, nadat onderzoek van het Truth Initiative had aangetoond dat dit soort beelden in voorgaand jaar was verdrievoudigd.

Stranger Things

De belangrijkste boosdoener voor deze toename was de hitserie Stranger Things, die in iedere aflevering het gebruik van sigaretten laat zien. Ook in de populaire hitserie Peaky Blinders staan de hoofdpersonen regelmatig met een sigaret in hun mond. Om de invloed op tiener kijkers te beinvloeden besluit Netflix rookshots in de toekomst meer te beperken. “Netflix ondersteunt artistieke expressie. We erkennen ook dat roken schadelijk is en wanneer het positief op het scherm wordt weergegeven, dit een negatieve invloed kan hebben op jongeren”, vertelde Netflix aan een Hollywood-verslaggever. “Voor nieuwe projecten zorgen we dat er geen sigaretten in beeld komen te zijn het essentieel is voor de creatieve visie of omdat het karakterbepalend is voor het beeld. Bijvoorbeeld vanuit historisch of cultureel oogpunt.”

Cannabis in series

In dit belangrijke statement wordt niet gesproken over marihuana. Netflix lijkt zich geen zorgen te maken om het cannabisgebruik in series en films en de invloed op jongvolwassenen. Zo blijkt ook uit de tientallen series waarin cannabis voorkomt. Uit onderzoek blijkt dat het roken van sigaretten bij tieners in Amerika in afgelopen vier decennia flink is gedaald. Ook zijn er cijfers bekend dat er minder tieners cannabis roken sinds de legalisatie in veel staten. Het valt echter niet te ontkennen dat het gebruik van cannabis voor steeds meer mensen een manier van leven is.

Sponsoring

Of deze acceptatie van cannabis op het ‘witte doek’ goed of slecht is voor het gebruik onder jongvolwassenen valt nog te bezien. Feit blijft natuurlijk dat er ook veel te doen is om geld. Tabaksbedrijven spenderen veel geld aan producties. Met een mooi woord heet dit productplacement. Wanneer iemand Budweiser drinkt in een film of serie, betaalt het bedrijf en het merk hiervoor een aanzienlijk bedrag. De legale cannabisindustrie groeit wereldwijd erg hard, maar is nog steeds relatief beperkt wanneer we het hebben over marketing en reclame. Wellicht gaat dit in de toekomst sterk veranderen.

Wet- en regelgeving

Dat marihuana gebruik steeds meer mainstream begint te worden, betekent niet dat de industrie geen regels krijgt opgelegd. Het zal waarschijnlijk niet lang duren voordat streamingdiensten en andere productiebedrijven van films en series hun positieve houding en beelden op het gebied van cannabis moeten veranderen en aanpassen.

Lees meer op cannabisnow.com (Bron, EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter