Wat is Botrytis en hoe voorkom je een mislukte cannabisoogst?

door Team Inc.

2021-07-08-2Wat is Botrytis en hoe voorkom je een mislukte cannabisoogst?

Cannabistelers zijn rond de oogst extra alert op hun groene kindjes. Wanneer het bloemvolume toeneemt, neemt ook het risico toe op een schimmelinfectie van de plant. Botrytis is een ramp voor iedere teler. Chemisch ingrijpen in in de cannabisteelt onmogelijk, waardoor de schimmel zich na ontkieming razendsnel kan verspreiden. Wat kan een wietteler doen om een mislukte oogst te voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt ook wanneer het gaat over de botrytis-schimmel. Er zijn enkele belangrijke maatregelen die telers kunnen nemen om te zorgen dat de planten de oogst halen.

Zorg voor de juiste afstand en luchtvochtigheid

Botrytis houdt, net als de meeste schimmels, van een vochtige omgeving. Wanneer planten te dicht op elkaar groeien, neemt het vochtgehalte van de hele kamer aanzienlijk toe. Zorg ervoor dat de planten voldoende ruimte hebben om te groeien. Hierdoor blijven de temperaturen en vochtigheid binnen aanvaardbare grenzen.

Botrytis gedijt het beste bij gematigde temperaturen en hoge luchtvochtigheid. Hoewel er weinig ruimte is om de omgevingstemperatuur te veranderen zonder de plantengroei te beïnvloeden, kan het helpen om de luchtvochtigheid van de omgeving toch te verlagen. Probeer daarom de luchtvochtigheid lager dan 45% te houden om botrytis bij cannabisplanten te voorkomen.

Zuiver de lucht in de kweekruimte

Botrytis-sporen kunnen dagenlang in de lucht blijven hangen, onzichtbaar voor het menselijk oog. Een luchtzuiveringssysteem kan deze dreiging wegnemen. Ventileren en afzuigen is dus noodzakelijk om schimmelvorming te voorkomen.

Gebruik geschikte bewateringstechnieken

De bewatering van de planten is erg belangrijk. Maak de bladeren van planten nooit nat, zeker niet vlak voor een nachtcyclus. Dit stimuleert de groei van schadelijke schimmels.

Breng organische sprays aan

Biologische sprays kunnen een effectieve manier zijn om de groei van botrytis op cannabisplanten tegen te gaan. Een simpele spray is een mengsel van zuiveringszout in water. Deze alkalische oplossing kan de groei van botrytis op cannabisplanten voorkomen.

Lees meer op airoclean420.com (Bron, EN) en groentenieuws.nl (Bron, NE)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]