Home Gezondheid Hoe werkt ayahuasca en hoe kan het je leven verrijken?

Hoe werkt ayahuasca en hoe kan het je leven verrijken?

door Team Inc.

20221-01-16-Hoe werkt ayahuasca en hoe kan het je leven verrijken?

Ieder mens is anders en zoekt naar andere oplossingen wanneer hij of zij tegenslag ervaart of vastloopt. De een zoekt het in sport, de ander zegt zijn baan op en de ander beeindigt zijn relatie. Ook microdoseren van psychedelica kan mensen tot nieuwe inzichten brengen. Hoe zet je ayahuasca in en hoe kan het je helpen?

Ayahuasca vindt zijn oorsprong in de Amazone en wordt gebruikt door de lokale bevolking. Vaak wordt er thee van gemaakt van een liaan (Banisteriopsis Caapi) om tot diepere lagen van het onderbewustzijn door te dringen. Net als microdoseren kan het drinken van dit natuurlijke middel helpen blokkades en patronen te doorbreken en werkt licht stimulerend. Dat maakt het waardevol voor mensen die weinig baat hebben bij reguliere medicijnen of te veel bijwerkingen ervaren.

Bijwerkingen van ayahuasca

Zoals bij veel middelen is het gebruik niet zonder risico. Het drinken van de thee kan misselijkheid en diarree veroorzaken. Dit effect kan bij de ene gebruiker erger zijn dan bij de ander. Verder is het ook belangrijk om te weten wat voor stoffen er in de Amazone plant zitten, zodat je weet waar je aan begint. In Nederland is ayahuasca vaak verrijkt met DMT. Deze stof is verboden en is opgenomen in Lijst ! van de Opiumlijst.

Werkzame stoffen

Andere werkzame stoffen zijn harmine en harmaline. Deze stoffen remmen de werking van een specifiek enzym in het lichaam. Dit wordt ook wel een MAO-remmer (mono-amine oxidase) genoemd. Het MAO enzym breekt normaal gesproken de stof DMT zo snel af dat wanneer het ingeslikt wordt het geen effect zal hebben. Het is afgebroken voordat het de hersenen kan bereiken. Omdat ayahuasca de werking van het MAO enzym afremt kan het de stof DMT minder snel afbreken. Om die reden kan de DMT in het bloed terechtkomen en de hersenen bereiken, waar het een sterk effect heeft op het bewustzijn en het lichaam. MAO-remmers worden nu voornamelijk ingezet bij depressie en mogen in Nederland met een artsenverklaring worden voorgeschreven.

Veilig gebruiken

Voordat je aan drugs of andere hallucinerende middelen begint, moet je je goed voorbereiden. Lees je van tevoren goed in en laat je voorlichten door andere gebruikers, een begeleider en/of deskundige. Het is raadzaam om voor gebruik een speciaal dieet te volgen zodat de MAO-remmers goed hun werk kunnen doen. Het is dus niet zomaar even innemen en gaan. Voor sommige mensen kan het gebruik zelfs gevaarlijk zijn. Bijvoorbeeld bij bipolaire of psychische stoornissen, bepaalde lichamelijke aandoeningen of hart- en vaatziekten. Gebruik je al medicatie? Raadpleeg dan altijd een arts. Antidepressiva en ayahuasca gaan bijvoorbeeld nooit samen.

Lees meer op o.a. healthline.com (Bron, EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter