Kan microdosering van psychedelica de creativiteit stimuleren?

door drugsinc

Kunnen microdosering van psychedelica creativiteit stimuleren?

De hallucinogene hoogtijdagen hebben zeker hun stempel gedrukt op kunst en cultuur. Psychedelica inspireren al meer dan 60 jaar het werk van kunstenaars, schrijvers en muzikanten, hun creatieve invloed is niet onopgemerkt gebleven.

Deze stoffen zijn niet langer beperkt tot een tegencultuur. Psychedelica infiltreren in de moderne geneeskunde en brengen een revolutie teweeg in de psychiatrische praktijk, maar hun effect op creativiteit blijft hangen. We zien nu een toename van het gebruik van psychedelica op de werkplek, in de vorm van microdosering.

Het is waar wetenschap kunst ontmoet: kan microdosering creativiteit inspireren?

Wat is microdoseren?

Microdosering is het consumeren van subhallucinogene doses psychedelische stoffen, met name LSD en psilocybine-bevattende ‘paddo’s’. Een microdosis is ongeveer een tiende van een standaard recreatieve dosis; het is niet genoeg om een ​​psychedelische trip op gang te brengen, maar misschien genoeg om ons cognitieve vermogen subtiel te veranderen.

Het klinische potentieel van het gebruik van hoge doses psychedelica is al lang onderzocht. Sinds de jaren vijftig is LSD veelbelovend gebleken in de behandeling van alcoholisme en verslaving. Psilocybine kan effectief zijn bij de behandeling van depressie, existentiële angst en nog veel meer psychische stoornissen. Door psychedelica ondersteunde psychotherapie staat op het punt van succes en de klinische belangstelling voor deze medicijnen neemt toe.

In tegenstelling tot het gebruik van hoge doses psychedelica, ontbreekt betrouwbaar, peer-reviewed onderzoek naar de effecten van microdosering, maar dat weerhoudt mensen er niet van om het zelf te proberen.

Microdoseren wint aan populariteit, maar waarom doen mensen het? Sommige mensen vinden dat een psychedelische microdosis symptomen van angst of depressie kan verlichten. Anderen vinden dat het hun productiviteit en concentratie verbetert. Maar misschien is de meest voorkomende reden voor microdosering het stimuleren van creativiteit.

Psychedelica geeft creativiteit de ruimte

Psychedelische trips gaan gepaard met wilde en wonderbaarlijke hallucinaties, die aantoonbaar het toppunt van innerlijke creativiteit zijn. Deze psychedelische ervaring inspireert al tientallen jaren artiesten over de hele wereld. De invloed van LSD op muzikanten in de jaren 60, waaronder de Beatles, Jimi Hendrix en Pink Floyd, leidde zelfs tot de opkomst van psychedelische subgenres van muziek.

Creativiteit is het gebruik van onze verbeeldingskracht om nieuwe ideeën te genereren. Het is zowel subjectief als situationeel, wat het nogal moeilijk maakt om experimenteel te definiëren. Sommigen zouden zelfs zeggen dat creativiteit de antithese en tegenhanger is van wetenschap.

Wetenschappers zijn vastbesloten om creativiteit in de hersenen te begrijpen. Een recente studie wees uit dat een enkele dosis psilocybine het spontane creatieve denken tijdens cognitieve taken verhoogde. Deelnemers kregen meer inzicht en waren in staat om meer nieuwe ideeën te genereren, zelfs een week na de eerste dosis. Geldt hetzelfde voor microdosering? Dit is wat onderzoekers proberen te achterhalen.

Microdosering en creativiteit: het bewijs

Silicon Valley, het centrum van hightechbedrijven zoals Apple, Google en Meta, is misschien wel een van de grootste casestudies van microdosering. Professionals hebben zich tot LSD en psilocybine gewend om hun creativiteit een boost te geven en hun carrière vooruit te helpen, en beweren dat microdosering de ultieme productiviteitshack is.

Er zijn zelfs gegevens om dit te ondersteunen. Studies van microdoseerders hebben aangetoond dat zowel huidige als voormalige microdoseerders meer creativiteit, ruimdenkendheid en wijsheid vertonen dan niet-microdoseerders. In een analyse van 278 microdoseerders werd verbeterde creativiteit gerapporteerd door bijna 13% van de deelnemers en was dit het derde meest gemelde voordeel, na verbeterde stemming en focus.

Tot op heden heeft slechts één onderzoek het effect van microdosering op creativiteit direct onderzocht. In 2018 gepubliceerd in Psychopharmacology, onderzochten onderzoekers hoe psilocybine-bevattende truffels de prestaties van 36 deelnemers tijdens verschillende taken veranderden. Na de microdosis vertoonden de deelnemers meer out-of-the-box denken, originelere probleemoplossende ideeën en meer vloeiendheid en flexibiliteit in hun creatieve gedachten.

Als een ‘open-label’ onderzoek wisten de deelnemers echter wat ze slikten. De studie werd ook uitgevoerd bij leden van de Psychedelic Society, die mogelijk al op de hoogte waren van de gerapporteerde voordelen van microdosering. Er is dus niets om te zeggen dat de resultaten die werden gezien niet alleen een voorbeeld waren van het placebo-effect.

Verschillende dubbelblinde, placebo-gecontroleerde onderzoeken – de gouden standaard van experimenteel ontwerp – hebben aangetoond dat de effecten van microdosering op creativiteit, als er al iets heel subtiel is. De wetenschap heeft nog een lange weg te gaan, maar het lijkt erop dat de effecten van microdosering minder duidelijk zijn dan eerder werd gedacht.

Pleidooi voor mentale helderheid

Een rustige geest is de sleutel tot het ontsluiten van creativiteit. Wanneer onze angstige gedachten luid zijn, wordt onze creatieve geest tot zwijgen gebracht. Zoals anekdotische rapporten suggereren, kan microdosering van psychedelica helpen om stress en angst te verlichten. En aangezien stress de ultieme creativiteitskiller is, zou microdosering kunnen helpen om dit om te keren.

Creativiteit is misschien moeilijk experimenteel te meten, maar stress is dat niet. Onderzoekers hebben aangetoond dat microdoses van de psychedelische DMT angst kunnen verlichten in diermodellen. Als vergelijkbare resultaten bij mensen worden gevonden, kan microdosering van psychedelica een staat van kalmte en mentale helderheid bevorderen die ons zou kunnen helpen toegang te krijgen tot een oneindig reservoir van creativiteit.

De toekomst van microdoseren

De houding ten opzichte van psychedelische drugs verandert. Terwijl het bewijs voor psychedelische therapie zich opstapelt, gaan velen mee op de golf van de psychedelische renaissance in de vorm van microdosering.

Ondanks berichten dat microdosering de productiviteit en creativiteit op de werkplek verbetert, zullen HR-afdelingen niet snel paddo’s aanbevelen. Psychedelica, waaronder LSD en psilocybine, blijven in het Verenigd Koninkrijk Klasse A- en Schedule 1-medicijnen. Het bezit en de levering ervan zijn illegaal, zelfs in kleine hoeveelheden, dus het is belangrijk om deze juridische implicaties en andere potentiële risico’s in overweging te nemen voordat u besluit microdosering te gebruiken.

Het bewijs ontbreekt en de wetenschap loopt achter, maar het is moeilijk te geloven dat het gebruik van zulke krachtige hallucinogenen – zelfs op microscopische schaal – geen enkel effect heeft op de manier waarop we denken of presteren. Het onderzoek gaat dus door. Stimuleert microdosering van psychedelica creativiteit? De tijd zal het leren.

Bronnen o.a. DailyMaverick (EN), GoldenLab (EN), Leafie (EN), NCBI (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]