Isle of Man gaat cannabisactiviteiten uitbreiden

door Team Inc.

medicinale-cannabis-in-pot

Het eiland Man wordt al tientallen jaren gedomineerd door offshore financiële diensten, maar nu plant de regering een impuls voor een nieuw soort economische groei: medicinale cannabis. Het Britse eiland hoopt tegen het eind van 2025 10 bedrijven een licentie te geven om medicinale cannabisproducten te telen en te exporteren als onderdeel van een strategie om ontwikkeling te stimuleren.

Tim Johnston, de minister van Ondernemingen van het eiland Man, zei dat de regering van het eiland “echt op zoek was naar diversificatie van de economie”, en dat het stimuleren van een medicinale cannabisindustrie één aspect was van een plan om het BBP tegen 2032 bijna te verdubbelen, 5.000 extra banen te creëren en jonge bewoners kansen te bieden. Johnston zei: “We erkennen dat we een oudere bevolking hebben. Die verandering zien we graag.”

Economie en cannabisimpuls

Het eiland in het midden van de Ierse Zee heeft 84.000 inwoners en een economie die sectoren zoals de visserij al lang achter zich heeft gelaten ten gunste van financiële diensten. Verzekeringsmaatschappijen hebben het grootste aandeel gevolgd door de goksector. Het eiland wordt door belastingactivisten ook beoordeeld als een belastingparadijs en een rechtsgebied met financiële geheimhouding. Het Tax Justice Network oordeelt dat financiële stromen door het grondgebied andere landen jaarlijks miljarden ponden aan gederfde inkomsten kosten.

Johnston verwierp kritiek op de rol van de financiële dienstverlening van het eiland Man in de wereldeconomie en zei dat het eiland sterke regelgeving en transparantie heeft. Hij zei echter dat er overweldigende steun was om naar medicinale cannabis en andere industrieën te kijken, aangezien de regering ernaar streeft de bevolking van het eiland in de komende 15 jaar tot 100.000 te laten groeien.

De overheid heeft vorig jaar haar eerste voorwaardelijke vergunning afgegeven aan de startup GrowLab Organics. Opvallend is dat de vergunningverlening wordt afgehandeld door functionarissen die onder de gokregulator van het eiland vallen. Dit omdat de regering heeft besloten dat dit sneller zou zijn dan het het opzetten van een nieuw orgaan.

Medicinale cannabis

Medicijnen op basis van cannabis – die voornamelijk worden voorgeschreven voor chronische pijn – werden in 2018 gelegaliseerd in het VK. Er is nog geen teken dat recreatieve cannabis wordt gelegaliseerd in het VK, hoewel het wel legaal is in sommige Amerikaanse staten, Canada, Uruguay en Nederland en binnenkort in Duitsland.

Alleen gespecialiseerde artsen kunnen het medicijn in het VK voorschrijven en alle bedrijven die het verkopen, moeten voldoen aan de strenge eisen van de Medicines and Healthcare products Regulatory Agency. De producenten op het eiland Man zullen geen vrije toegang hebben tot de Britse markt. Het eiland treedt in de voetsporen van Jersey en Guernsey, twee andere kroonbezittingen, bij het legaliseren van de teelt van medicinale cannabis.

Producenten zullen ook concurreren met een handvol Britse bedrijven die het moeizame proces hebben doorlopen om goedkeuring van het ministerie van Binnenlandse Zaken te krijgen om medicinale cannabis te produceren. GW Pharmaceuticals was de Britse pionier voordat het werd gekocht voor $ 7,2 miljard (£ 5,7 miljard). Celadon Pharmaceuticals kreeg dit jaar de mogelijkheid om cannabisolie in het VK te verkopen. Phytome, gevestigd in Cornwall, richt zich op het onderzoeken en extraheren van stoffen uit cannabisplanten, in plaats van te verkopen aan apotheken.

GrowLab Organics op het Isle of Man hoopt jaarlijks 15 ton te exporteren. Het heeft op het eiland een plan aangevraagd om een ​​teeltfaciliteit te bouwen. Zodra die faciliteit is gebouwd, komt ze in aanmerking voor een volledige vergunning, op voorwaarde dat ze aan gedefinieerde criteria voldoet. De gedroogde cannabisbloemen zouden grotendeels in verdampers worden gebruikt, voor veilig en makkelijk gebruik voor patiënten.

Bron: theguardian.com (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]