Home Criminaliteit €10 miljoen om bedrijven te helpen ondermijning te bestrijden is een lachertje

€10 miljoen om bedrijven te helpen ondermijning te bestrijden is een lachertje

door Ties Inc.

€ 10 miljoen om bedrijven te helpen ondermijning te bestrijden is een lachertje

Nederland – Het kabinet trekt jaarlijks 10 miljoen euro uit om bedrijven te helpen bij het bestrijden van ondermijnende criminaliteit, zegt minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid. Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam, die zich bezighoudt met grootschalige drugshandel via de haven van zijn stad, noemde de investering verre van genoeg. ”Peanuts”, zei hij tegen de NOS.

Het is een druppel op de gloeiende plaat. Tien miljoen euro? We horen de georganiseerde misdaad nog net niet lachen. Dit geld gaat naar de tien regionale Platforms Veilig Ondernemen in Nederland. In deze platforms werken politie, Openbaar Ministerie (OM), brancheorganisaties en bedrijven samen in de strijd tegen georganiseerde criminelen die hun weg naar de bovenwereld proberen te vinden. Het gaat om praktijken als het gebruiken van boerenschuren voor drugslabs of het omkopen van havenarbeiders om drugs toe te laten. Ondermijning genoemd. Yeşilgöz-Zegerius wil ondernemers bewuster maken van en weerbaarder maken tegen ondermijning.

Geen partij voor ondermijning van drugsbaronnen

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb vindt het goed dat het kabinet meer aandacht besteedt aan het ondermijnen van criminaliteit, maar de beloofde 10 miljoen euro per jaar is bij lange na niet genoeg. “Alleen al in Colombia zit er 215 miljard euro in de drugsmarkt. Dan is 10 miljoen een fantastisch mooi gebaar, maar meer dan een gebaar is het niet”, zegt hij tegen de NOS. Deze extra miljoenen heeft het kabinet in 2021 uitgetrokken en maakt deel uit van jaarlijks totaal 435 miljoen voor criminaliteitsbestrijding.

Er zijn onorthodoxe maatregelen nodig om de ondermijnende misdaad te bestrijden, zei Aboutaleb. Zo wil hij dat elke container met tropisch fruit die de Rotterdamse haven binnenkomt, wordt gecontroleerd op verborgen drugs in plaats van steekproefsgewijs. “Als we dat niet doen, moeten we accepteren dat de cocaïne nog jaren over onze voeten zal blijven stromen.”

Minister Yeşilgöz-Zegerius denkt nog steeds dat de investering van 10 miljoen euro per jaar zal helpen tegen ondermijning. “We zullen qua geld nooit matchen met wat de criminelen binnen halen. Nooit eerder is er zoveel geld uitgegeven aan bestrijding, maar het blijft een fractie van wat de criminelen verdienen. We moeten dus slim omspringen met ons geld”, zegt ze tegen de omroep.

Bron: NOS.nl (NE)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter