Medicinale paddenstoel steeds toegankelijker en bekender

door Team Inc.

Medicinale-paddenstoel-oesterzwam

High of stoned word je er misschien niet van, maar het kan je wel helpen bij tal van klachten of aandoeningen. Er is steeds meer aandacht voor en onderzoek naar de werking van verschillende paddenstoelen. Microbioloog Johan Baars en natuurgeneeskundig therapeut Peter van Ineveld, lieten in hun licht hierover schijnen in het AD.

Zoals veel stoffen uit de natuur, worden ook medicinale paddenstoel al eeuwen gebruikt tegen verschillende soorten kwalen. In tegenstelling tot de bekende paddo’s hebben medicinale paddenstoelen geen hallucinerende werking. Deze psychoactieve werking komt door de stof psylocibine.

Negatieve associatie

Zelfs in een vrij land als Nederland is er nog veel te doen als het gaat om de gemiddelde perceptie of associatie die mensen hebben met paddenstoelen, stelt Johans Baars. Hij is microbioloog aan de Wageningen Universiteit en Research Center is hij al meer dan 30 jaar met allerlei soorten paddenstoelen bezig. Veel menden denken dat alle paddenstoelen giftig zijn, maar dat is niet zo. Al moet je met veel soorten wel heel erg oppassen, omdat ze dodelijk kunnen zijn.

Onderzoek naar gezondheidsvoordelen

Niet alleen onderzoek naar psychedelica neemt toe, maar ook medicinale paddenstoelen worden steeds bekender. Daarmee verschuift ook de vrij negatieve perceptie die mensen hebben. Als natuurgeneeskundig therapeut past Van Ineveld al bijna 15 jaar mycotherapie toe, het gebruik van paddenstoelen of extracten uit paddenstoelen voor het voorkomen of behandelen van bepaalde aandoeningen of ziekten.

Net als bij cannabis zijn er ook en hoop verhalen over de therapeutische werking van medicinale paddenstoelen. Vaak blijft dit echter bij anekdotisch bewijs. Medicinale padenstoelen zouden bijvoorbeeld onze stofwisseling ondersteunen, de hersenen beschermen, ons immuunsysteem boosten en nog veel meer. In hoeverre zijn deze gezondheidsclaims hard te maken?

Indirect bewijs voor werking paddenstoelen

Er zijn verschillende soorten paddenstoelen met ieder hun eigen werking. Neem bijvoorbeeld chaga, oesterzwam, shiitake en pruik- en vuurzwam. De vuurzwam zou helpen bij de spierziekte Mutiple Sclerose (MS) en de pruikzwam zou de hersenen positief kunnen beïnvloeden. Vooralsnog blijft het echter moeilijk om dit anekdotisch bewijs hard te maken. Toch laten veel onderzoeken indirect bewijs zien, aldus Baars. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) vraagt echter om keiharde data als het gaat om het toelaten van gezondheidsclaims. Deze data is er op dit moment gewoonweg nog niet.

De Europese wetgeving is erg streng als het aankomt op gezondheidsclaims. Voor toelatie eist deze organisatie minstens twee onafhankelijke epidemiologische onderzoeken. Dat kost veel tijd en geld. Baars: ,,Er is een grote literatuurstudie gedaan door Cancer Research UK naar de polysachariden in elfenbankjes. Die zouden weleens ‘wat kunnen doen’ bij kanker. Maar als je daar een claim aan vast wil hangen, moet je grote groepen mensen decennialang volgen.’’

Langdurig onderzoek lastig

Niet alleen de grootte van de groep mensen is van belang, maar ook dat je deze mensen lang kunt blijven volgen tijdens de consumptie van een bepaalde paddenstoel. “Dit is bijna niet te doen, zeker niet in een land waar de oesterzwam al een tikkeltje exotisch is. In Aziatische landen zijn meer langlopende onderzoeken bekend. Omdat er kleine genetische verschillen zijn, is het echter de vraag of deze zich een-op-een laten doorvertalen naar de westerse bevolking.’’

Steeds meer oncologen en andere specialis­ten schrijven mycothera­pie voor als aanvullen­de behande­ling. In Aziatische landen gaan medicinale paddenstoelen van oudsher samen met de reguliere geneeskunde. Dat zie je hier ook steeds meer, zegt Van Ineveld. “Steeds meer oncologen en andere specialisten schrijven mycotherapie voor als aanvullende behandeling. De werkzame stof uit het elfenbankje, Polysaccharide-K, wordt onder de naam Kerstin door de reguliere geneeskunde vaak aanvullend in de behandeling tegen kanker ingezet. Medicinale paddenstoelen en schimmels zijn al decennialang hofleverancier van de farmaceutische industrie. Al in 1951 werd pleuromutiline uit schimmels ontdekt als antibioticum.’’

Waardevolle aanvulling

Net als de werking van psychedelica bij PTSS, depressie en verslaving, hangt ook de potentie van paddenstoelen al lange tijd boven de markt voor de behandeling van bepaalde klachten of aandoeningen. Er is echter altijd weer de vraag naar overtuigend wetenschappelijk bewijs. Of de gezondheidsclaims onderbouwd gaan worden met onderzoeken is nog maar de vraag, maar Baars geeft aan dat we het wellicht helemaal niet zover moeten zoeken: “Paddenstoelen bevatten nauwelijks calorieën. Je kunt ze allerlei mineralen laten opnemen en – onder uv-licht – vitamine D laten aanmaken. Ze zijn rijk aan kalium en voedingsvezels. Allemaal dingen waarvan je met zekerheid kunt zeggen dat het waardevolle aanvullingen zijn op je dieet.’’

Bron: AD.nl (NE)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]