Levering van medicinale cannabis in Ierland wordt permanent. Patiënten hoeven niet meer naar Nederland.

door drugsinc

Tijdelijke levering van medicinale cannabis in Ierland wordt permanent

Toen het Coronavirus eerder dit jaar een ernstige impact begon te hebben op het normale leven, begonnen veel mensen over de hele wereld de negatieve effecten te voelen van lockdowns, sociale afstandelijkheid en reisbeperkingen. Voor patiënten die medicinale cannabis in Ierland nodig hebben was er echter een klein voordeeltje: een tijdelijke bezorgdienst om te voorkomen dat ze voor hun medicatie naar het buitenland moesten reizen.

Voorafgaand aan de introductie van deze bezorgdienst moesten patiënten naar Nederland afreizen om aan hun recepten te voldoen. Hoewel Nederland een van de meest gevestigde medische cannabis sectoren ter wereld heeft, verbiedt het land de commerciële export van cannabisproducten.

Desalniettemin konden patiënten uit andere EU-lidstaten hun recepten binnen het land invullen. Dat is totdat de pandemie van het Coronavirus de noodzaak van ernstige reisbeperkingen introduceerde, zowel internationaal als in eigen land.

Na de aankondiging van de beperkingen van het Coronavirus heeft de Ierse regering een tijdelijk pad ingevoerd om medicinale-cannabispatiënten toegang te geven tot hun medicatie tijdens de lockdown. Vanwege het succes en de klinkende positieve feedback van patiënten heeft de Ierse minister van Volksgezondheid, Stephen Donnelly, echter aangekondigd dat de regeling nu permanent zal zijn!

Levering medicinale cannabis in Ierland succes

In een persbericht vervolgde de minister van Volksgezondheid Stephen Donnelly: “Veel patiënten en hun families hebben zowel met mij als met ambtenaren van mijn afdeling verhalen gedeeld over hoe dit initiatief hun leven enorm heeft verbeterd.

Levering medicinale cannabis in Ierland succes
Levering medicinale cannabis in Ierland succes (afb)

“Ze spraken over de stress van regelmatig reizen en de daarmee gepaard gaande gezondheidsrisico’s, en hun zorgen dat ze zonder medicijnen zouden komen te zitten.”

Om een recept voor medicinale cannabis in Ierland te krijgen, moeten patiënten een aanvraag indienen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken met de goedkeuring van een gespecialiseerde consulent. De minister van Volksgezondheid speelt echter geen daadwerkelijke rol in het besluitvormingsproces.

“Het zal voor patiënten niet langer nodig zijn om naar het buitenland te reizen om hun voorgeschreven cannabisproducten op te halen. In plaats daarvan kunnen ze zich concentreren op hun gezondheid en welzijn. “

Het ministerie van Volksgezondheid begint nu met plannen om de bezorgservice als een permanente maatregel te implementeren met als doel een gemakkelijkere toegang tot medicinale cannabis in Ierland mogelijk te maken.

Bronnen o.a. Canex (EN), Gov.ie (EN), IrishTimes (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]