Home Gezondheid De populariteit van microdosering van psychedelica: wat zegt de wetenschap?

De populariteit van microdosering van psychedelica: wat zegt de wetenschap?

door Team Inc.

De populariteit van microdosering van psychedelica: wat zegt de wetenschap?

Psychedelische drugs hebben de aandacht getrokken van zowel artsen als patiënten, vanwege hun steeds meer bewezen potentieel om langdurige verbeteringen te bewerkstelligen in de mentale gezondheid van mensen die lijden aan aandoeningen zoals therapieresistente depressie.

Steeds meer mensen nemen een zeer kleine dosis van psychedelische stoffen als LSD of psilocybine om zich beter te voelen. Microdoseren is het nemen van een fractie van een dosis die mensen nemen op te hallucineren. Hoewel veel wetenschappelijk bewijs nog steeds ontbreekt, is er veel anekdotisch bewijs dat microdosering van psychedelica humeur, creativiteit, concentratie, productiviteit en het vermogen om zich in te leven in anderen verbetert.

Geen duidelijke definitie van microdosering

Er is geen enkele, duidelijk erkende definitie van microdosering voor welke psychedelische drug dan ook, en dit bemoeilijkt pogingen om consistent onderzoek uit te voeren. Eén definitie is ongeveer 1/5 tot 1/20 van een recreatieve dosis. (Uit anekdotische ervaring blijkt dat dit juist is, aangezien een middelhoge dosis psilocybine 2 tot 3 gram gedroogde paddenstoelen is en een microdosis meestal ongeveer 0,3 gram is.)

Een obstakel is dat de potentie van paddenstoelen enorm kan variëren. LSD is een onzichtbare, smaakloze, geurloze substantie die meestal in vloeibare vorm wordt geleverd of wordt ingebed in een stuk papier dat onder de tong wordt geschoven. De te nemen dosis voor het gewenste effect kan per persoon verschillen. Bovendien kan het lichaam tolerantie opbouwen, waardoor het effect minder wordt naarmate mensen bij dezelfde dosering blijven.

Is microdoseren veilig?

Er is steeds meer onderzoek naar de invloed van psychedelica op de geestelijke gezondheid. Psilocybine wordt over het algemeen als veilig beschouwd in lage doseringen en wordt al eeuwenlang door inheemse volkeren gebruikt. Als men echter een te grote dosis neemt, kan dit resulteren in een angstaanjagende – zelfs traumatische – ervaring.

Psilocybine is een verbinding die wordt geproduceerd door bijna 200 soorten schimmels (paddenstoelen). Experts verwachten dat sommige psychedelica de komende jaren volledig gelegaliseerd kunnen worden voor medisch gebruik onder toezicht.
De veiligheid van psychedelica zou waarschijnlijk beter worden aen als de teelt en productie zouden worden gecontroleerd en gereguleerd. Ten minste één staat (Oregon) en veel steden in Amerika hebben psychedelica op lokaal niveau gedecriminaliseerd.

Voorstanders van decriminalisering kijken uit naar een veiliger product en bredere toegang. Sceptici zijn bezorgd dat ongecontroleerde toegang tot deze medicijnen patiënten een slecht effect zou hebben op mensen met psychische aandoeningen.

Bron: health.harvard.edu (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter