Home Cannabis Lichamelijke activiteit en medicinale cannabis hebben vergelijkbaar effect volgens Brits onderzoek

Lichamelijke activiteit en medicinale cannabis hebben vergelijkbaar effect volgens Brits onderzoek

door Ties Inc.

2021-11-24-Lichamelijke activiteit veroorzaakt een effect op het lichaam dat vergelijkbaar is met medicinale cannabis

Onderzoek door experts van de Universiteit van Nottingham concludeerde dat training bij mensen met artritis pijn vermindert en het gehalte aan ontstekingsstoffen verlaagt.

De voordelen van lichaamsbeweging zijn talrijk. Het helpt het gewicht onder controle te houden, beïnvloedt de stemming en houdt onder andere cardiovasculaire risicofactoren op afstand. Nu is bekend dat lichamelijke activiteit de lichaamseigen cannabisstofjes verhoogt. Dit kan helpen om ontstekingen te verminderen en bepaalde aandoeningen als artritis, kanker en hardaandoeningen te helpen behandelen.

Het is bekend dat een ontstoken organisme vatbaarder is voor meerdere aandoeningen, dus de bevindingen van experts van de Universiteit van Nottingham, gepubliceerd in het tijdschrift Gut Microbes, zijn interessant voor artsen van verschillende specialismen.

Correlatie tussen sport en lichaamseigen cannabisstoffen

Het is bekend dat lichaamsbeweging chronische ontstekingen vermindert die leiden tot ernstige ziektes en aandoeningen. In de nieuwe studie ontdekten de onderzoekers dat oefeninterventie bij mensen met artritis niet alleen pijn verminderde, maar ook leidde tot verminderde niveaus van ontstekingsstoffen (cytokines genaamd).
Het verhoogde ook de niveaus van cannabiseigen stoffen, endocannabinoïden genaamd. Interessant is dat bovendien de manier waarop lichaamsbeweging deze veranderingen veroorzaakte. Een groep wetenschappers onder leiding van professor Ana Valdés van de University School of Medicine onderzocht 78 mensen met artritis. Achtendertig van hen deden zes weken lang elke dag 15 minuten spierversterkende oefeningen en 40 deden niets.

Tegen het einde van het onderzoek hadden de deelnemers die de inspanningsinterventie hadden ondergaan niet alleen hun pijn verminderd, maar hadden ze ook meer microben in hun darmen van het type die ontstekingsremmende stoffen produceren, lagere niveaus van cytokines en hogere niveaus van endocannabinoïden.

Toename endocannabinoïden en het effect ervan

De toename van endocannabinoïden was sterk gerelateerd aan veranderingen in darmmicroben en ontstekingsremmende stoffen geproduceerd door darmmicroben, SCFAS genaamd. In feite was minstens een derde van de ontstekingsremmende effecten op het darmmicrobioom te wijten aan verhoogde endocannabinoïden, legden de onderzoekers uit.

“Het endocannabinoïdesysteem heeft pleiotrope functies in het lichaam”, beschrijven ze in de publicatie van hun conclusies. Het speelt een sleutelrol bij de energiehomeostase en de ontwikkeling van stofwisselingsstoornissen, omdat het een bemiddelaar is in de relatie tussen de darmmicrobiota en het metabolisme. In de huidige studie onderzoeken ze de functionele interacties tussen het endocannabinoïdesysteem en het darmmicrobioom bij het moduleren van ontstekingsmarkers.

Dr. Amrita Vijay, een onderzoeker aan de Faculteit der Geneeskunde en eerste auteur van het artikel, zei dat de studie “duidelijk aantoont dat lichaamsbeweging de lichaamseigen stoffen zoals cannabis verhoogt. Dat kan in veel omstandigheden een positieve impact hebben”.

“Omdat de interesse in cannabidiololie en andere supplementen toeneemt, is het belangrijk om te weten dat eenvoudige levensstijlinterventies, zoals lichaamsbeweging, endocannabinoïden kunnen moduleren”, benadrukte de expert.

Lees meer op infobae.com (Bron, ES)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter