skip to Main Content
Menu
Nederland Verbiedt Recreatief Gebruik Van Lachgas

Nederland verbiedt recreatief gebruik van lachgas

Spread the love ✌🏼

Stikstofoxide wordt een gereguleerde stof onder de Opiumwet in Nederland om het groeiende gebruik van de chemische verbinding, beter bekend als lachgas, in te dammen. De stof zal volgens de wet worden toegevoegd aan de “Lijst II” -classificatie, naast drugs zoals hasj, diazepam, lorazepam en butabarbital, zei het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in een verklaring.

“We kunnen met name de gezondheidsrisico’s voor jongeren niet meer accepteren,” zei staatssecretaris Paul Blokhuis, nummer twee van het ministerie.

De beslissing volgt op een onderzoek door het team van het ministerie voor het monitoren van nieuwe drugs, CAM.

“De beoordeling door de CAM laat zien dat recreatief gebruik van lachgas uiterst schadelijk kan zijn en zelfs bij beperkt gebruik tot ernstige gezondheidsschade kan leiden. Een ‘ballon’ is echt niet zo onschuldig als het lijkt, dat wordt nu duidelijk”, zei Blokhuis, verwijzend naar de rubberen ballonnen die vaak werden gebruikt om de drug in te nemen.

Toename in het aantal gezondheidsklachten en lachend rijden onder invloed met lachgas

Er waren 48 gemelde Nederlandse gevallen van gezondheidsklachten in verband met lachgas in 2017. Dat cijfer steeg licht tot 54 gevallen in 2018. Maar in de eerste zes maanden van 2019 was dat cijfer al 67, met meer “kwetsbare, jonge en onervaren” gebruikers ‘aan de stof deelnemen, zei het ministerie.

Het toenemende gebruik van lachgas ontwikkelde zich al in 2015 tot een verontrustende kwestie in Rotterdam. Utrecht introduceerde een plan om het gebruik van stikstofoxide in vijf grote gebieden te verbieden, evenals tijdens festivals en openbare evenementen, en Rotterdam voerde soortgelijke regelgeving uit. Amsterdam onderzocht ook hoe het de distributie en het gebruik van de drug kon beperken.

Het gebruik van stikstofoxide door chauffeurs stijgt ook enorm, zei de Nederlandse politie in augustus. In juli waren er meer dan 950 verkeersincidenten waarbij de drug betrokken was. Vorige week leidde een 23-jarige automobilist met lachgas de politie tijdens een wilde achtervolging door Ede, terwijl hij zichzelf filmde met een smartphone en tijdens de hele rit baloons gevuld met de drugs inhaleerde.

Overmatig gebruik van stikstofoxide kan leiden tot een tekort aan vitamine B12 en neurologische problemen, terwijl de ijskoude canisters zelfs ernstige brandwonden kunnen veroorzaken. Een casestudy uit 2017, gepubliceerd in het Baylor University Medical Center Proceedings, toonde aan dat een 22-jarige die het gas ongeveer 30 keer per dag gedurende een niet-gespecificeerde periode had ingeademd, problemen met de fijne motoriek ontwikkelde, een onevenwichtig looppatroon en gevoelloosheid van de handen en voeten.

“Helaas hebben de toegankelijkheid en de lage kosten van de slagroompatronen stikstofoxide lachgas inhalatie of ‘whippets’ steeds populairder gemaakt bij zowel tieners als volwassenen”, schreven tijdschriftauteurs Dr. Lindsey Stockton, Dr. Cameron Simonsen en Dr. Susan Seago.

Verbod op gas patronen niet overal op van toepassing

Ruim een jaar geleden verbood de Nederlandse online retailer Bol.com al de verkoop van lachgas patronen op zijn site.

De gas patronen blijven beschikbaar voor gebruik in slagroomdispensers die door de horeca worden gebruikt. Andere toegestane toepassingen zullen worden besproken met de horecasector, groothandelaren, detailhandelaren en gasproducenten.

“Het recreatieve gebruik van stikstofoxide is uitgegroeid tot een drugsprobleem en de Opiumwet is de juiste manier om dit aan te pakken. Maar we willen aanbieders en gebruikers van lachgas niet onevenredig benadelen, zoals waar het voor bedoeld is. Het moet tenslotte gewoon mogelijk blijven slagroom bij je appeltaart in de horeca te bestellen.”, zei Blokhuis.

Bronnen o.a. MixMag (image), NLTimes (EN), Reuters (EN)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top