Nederlandse cannabisproef vanaf vandaag gestart in Brabant

door Team Inc.

cannabis-in-hand

Het heeft jaren geduurd, maar vandaag is het eindelijk zover: de verkoop van de eerste legaal geteelde staatswiet in coffeeshops in Tilburg en Breda. Er wordt wiet verkocht van drie legale telers. Het idee van legale wiet is om de illegale handel in te perken.

De gereguleerde wiet wordt aangeleverd per beveiligd transport. De cannabis is kwalitatief goed en vrij van pesticiden. Deze shops en kwekers zullen het komende half jaar ervaring opdoen met deze nieuwe regelgeving. Ook transportbedrijven en toezichthouders moeten kijken wat het effect is op de branche en samenleving.

Illegale cannabis

Toch mogen de coffeeshops in Breda en Tilburg ook gewoon illegaal geteelde wiet blijven verkopen. Iets waar de proef eerder op stuk liep, omdat het schrappen van deze illegale leveranciers zou zorgen voor een drastische versmalling van het aanbod in producten. Klanten houden nu nog een aantal maanden de keuze. Als deze testfase is afgerond zal de proef verder uitgerold worden. Er zijn 10 telers aangewezen om legale cannabis te telen, maar deze zijn nog niet allemaal gereed om te leveren aan de in totaal elf verschillende gemeenten.

Beperkte voorraad

De deelnemende Brabantse coffeeshops hebben nog wel zorgen over de maximaal 500 gram wiet die zij in voorraad mogen hebben. Het zou te weinig zijn, waardoor de transportkosten omhoog gaan en legaal product niet altijd beschikbaar is voor de klant. Als het de wietproef strak op volle snelheid is mogen shop een handelsvoorraad van een week in huis hebben. Op termijn is alleen de verkoop van legaal geteelde cannabis nog toegestaan. Coffeeshops langs de grens mogen alleen verkopen aan mensen die in Nederland wonen.

Demissionair minister Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport): “Goed dat we kunnen beginnen met de aanloopfase van het experiment gesloten coffeeshopketen. Met het reguleren van de verkoop van cannabis hebben we beter zicht op de herkomst van de producten en op de kwaliteit.”

Bron: Nos.nl (NE)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]