Designerdrugs: zeg maar dag tegen 3-MMC

door Team Inc.

2021-10-28-Designerdrugs: zeg maar dag tegen 3-MMC

Vanaf vandaag geldt er in Nederland een verbod voor 3-MMC. De gevaarlijke en zeer verslavende designerdrug – die vrij verhandeld werd op internet – staat op Lijst II van de Opiumwet en is daarmee officieel verboden. Dat betekent dat productie, handel en bezit van deze designerdrug strafbaar is.

Deze beslissing hing al een tijd in de lucht nadat er veel verhalen naar buiten kwamen van verslaafde jongeren. Uiteindelijk kostte de drug zelfs jonge mensenlevens. Het middel was eenvoudig legaal verkrijgbaar via enkele smartshops en webwinkels.

Goedkoper dan coke

De makkelijke verkrijgbaarheid was niet het enige voordeel voor veel tieners. De drug was namelijk een stuk goedkoper dan cocaïne, maar had dezelfde werking voor slechts een tientje per gram. De bijwerkingen zijn echter niet mals: een versnelde hartslag, hoge bloeddruk, enorme koppijn en rusteloos gedrag. Bovendien buitengewoon verslavend en door veel gebruikers vaak gecombineerd met andere drugs of alcohol.

Verbod op designerdrugs

Dit verbod op 3-MMC is echter niet het ei van Columbus. De samenstelling van gevaarlijke designerdrugs wordt continu aangepast, zodat de ‘nieuwe’ drug weer tijdelijk legaal op de markt kan komen. Totdat het middel weer op de Opiumlijst verschijnt. Voor iedere stof die verboden wordt, ligt er alweer een nieuwe drug op de plank van drugsproducenten. Daarom werkt het demissionair kabinet een een breder verbod op nieuwe psychoactieve stoffen (NPS). Hiermee worden alle designerdrugs verboden ondanks de samenstelling.
Gerelateerde artikelen

1 opmerking

cyrilio D 31 oktober 2021 - 03:37

Vond 3-MMC eigenlijk vrij weinig aan. dat het verboden wordt vind ik wat overdreven. Denk dat het beter was geweest om het te reguleren. Zoal alle drugs gereguleerd moeten worden. Grapperhaus die creëert criminaliteit door dit soort middelen te verbieden. De vraag blijft dus wie gaat dat opvullen? Criminelen natuurlijk. Nu zonder regels, BTW, etc.

Beantwoord

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]