Schotland dringt er bij Britse regering op aan om drugscrisis aan te pakken met testprogramma’s

door Team Inc.

2022-05-25-Schotland dringt er bij Britse regering op aan om drugscrisis aan te pakken met testprogramma's

De Schotse minister van Drugs heeft er bij de Britse regering op aangedrongen om een testprogramma op te zetten. Angela Constance sprak met de Britse politieminister Kit Malthouse tijdens een bijeenkomst in Londen om maatregelen te bespreken om de drugscrisis aan te pakken.

De meest recente jaarlijkse statistieken tonen aan dat 1339 Schotten stierven aan drugs in 2020. Constance wees erop dat er een proefproject wordt voorgesteld waarmee gebruikers drugs kunnen testen om de substantie te controleren om ervoor te zorgen dat ze vrij zijn van schadelijke stoffen.

Er zou echter een Home Office-licentie vereist zijn om de door Stirling University geleide pilot te lanceren in Glasgow, Dundee en Aberdeen. Verder werden de aanstaande aanvragen voor drugscontrolefaciliteiten in Dundee, Aberdeen en Glasgow besproken.

“We hebben goede hoop dat het ministerie van Binnenlandse Zaken hier gunstig over zal oordelen. Mensen die drugs gebruiken zijn dan in staat te nemen wat veilig is en diensten ter plaatse kunnen sneller reageren op eventuele opkomende trends op het gebied van drugsgebruik.” De minister zei ook dat ze haar bereidheid herhaalde om te proberen een veilige consumptiefaciliteit in Schotland te openen zonder de goedkeuring van de Britse regering als dit legaal is.

Drugscrisis gevaar voor volksgezondheid

Dergelijke faciliteiten zouden mensen die worstelen met verslaving in staat stellen om drugs te nemen in een veilige omgeving, onder toezicht van medische professionals, om het risico op overdosering te verminderen. Constance: “Ik herhaal dat we in Schotland een aanpak op basis van volksgezondheid en bewijsmateriaal blijven volgen en benadruk dat hoewel de Misuse of Drugs Act 1971 is voorbehouden aan de Britse regering, we blijven samenwerken met partners om te onderzoeken hoe een veiligere faciliteit voor drugsgebruik zou kunnen functioneren en worden gecontroleerd binnen het bestaande wettelijke kader.

“De realiteit is dat Schotland zich midden in een noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid bevindt en dat een reactie hierop nodig is. We roepen de Britse regering opnieuw op om ofwel de Misuse of Drugs Act te hervormen of over te dragen.” Alleen op die manier kan de drugscrisis worden aangepakt.

Bron: thenational.scot (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]