Twentse drugslabs vooral in woonwijken

door Team Inc.

7-01-2019-Twentse drugslabs vooral in woonwijken

Nederland is toonaangevend in de wereld als het gaat om de productie van en handel in synthetische drugs, zo blijkt uit een vorig jaar verschenen rapport van de Politieacademie. De grote financiële opbrengsten, gunstige geografische ligging en vaak geringe opsporingscapaciteit maakt het volgens de onderzoekers ‘dat de productie van synthetische drugs voor velen een betrekkelijk gemakkelijke kans is om geld, aanzien en macht te verwerven’.

De Twentse drugslabs die vorig jaar werden aangetroffen vertonen een opvallende overeenkomst: waar Nederlandse laboratoria in het verleden toch vooral in het buitengebied werden gebouwd, stonden ze nu alle drie midden in een woonwijk. De gebruikte chemische bestanddelen, vrijkomende gassen en het bijkomende brandgevaar zorgen volgens de politie voor veel risico’s voor de directe omgeving.

In juni vond de politie een lab aan de Ootmarsumsestraat in Almelo, in het voormalige Chinees-Indische restaurant New Pagode. Saillant detail: in het pand ernaast zit een café, dat eigendom is van een rechercheur. Zij seinde haar collega’s ook in over verdachte activiteiten ‘bij de buren’.

Eind oktober werd een drugslab ontmanteld aan de Vlierstraat in Enschede, in een schuurtje achter een woonhuis. De recherche had informatie dat er grote hoeveelheden drugs in de woning aanwezig zouden zijn. Die informatie kwam bij de politie via het chatprogramma IronChat, dat vooral gebruikt werd door georganiseerde criminelen maar werd gehackt door de politie.

Begin vorige maand stuitte de politie op een drugslab in een bedrijfspand aan de Sparweg in Hengelo, aan de rand van het stadscentrum. Daarbij zijn ook meerdere vaten met drugsafval gevonden.

14.000 liter

Zulke vaten werden in Twente ook aangetroffen bij een reeks dumpingen van drugsafval. In het buitengebied van onder meer Delden, Buurse, Beuningen en Enschede werden grote hoeveelheden chemisch afval gevonden. Zulke dumpingen zorgen net als de productie van synthetische drugs ook voor grote risico’s: de vaten vol chemisch afval kunnen voor grote milieuverontreiniging zorgen.

Begin november werd in Boekelo een bijzondere vondst gedaan: een oplegger met in totaal 14.000 liter aan grondstoffen voor synthetische drugs, zoals metalamine, trichloormethaan en aceton.

Lees het volledige artikel op ad.nl (Bron)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]