Vaak verboden stoffen in supplementen

door Team Inc.

2022-07-10-Vaak verboden stoffen in supplementen

Gezondheidsprofessionals en inspanningsfysiologen luiden al jaren de noodklok over onbedoelde doping en suppletiebesmetting in sportsupplementen. Nieuwe gegevens, gepubliceerd in het tijdschrift BioMed Research International, suggereren dat onopzettelijke doping significant vaker voorkomt dan gedacht voor zowel atleten als reguliere consumenten.

Wetenschappers analyseerden meer dan 3.000 supplementen die in 50 onderzoeken waren onderzocht en ontdekten dat ongeveer 28 procent “niet-aangegeven stoffen” bevatte, wat een risico op onbedoelde dopinginname geeft.

De meest voorkomende schimmige stoffen die opdoken waren sibutramine, een eetlustremmer die vaak wordt gebruikt voor gewichtsverlies, en anabole androgene steroïden die worden gebruikt om spieren op te bouwen. Beide middelen verhogen het risico op het overtreden van dopingregels meer dan alleen. Anabole steroïden kunnen de natuurlijke hormoonproductie van het lichaam verstoren, de vruchtbaarheid beïnvloeden en cardiovasculaire problemen veroorzaken. Sibutramine kan hartproblemen, slapeloosheid en gewrichtspijn veroorzaken.

Atleten moeten zich bewust zijn van dit branchebrede besmettingsprobleem en “grote voorzichtigheid” betrachten bij het kiezen van een voedingssupplement.

Topsporters moeten zich bewust zijn van risico’s

Als je aan doping denkt, denk je misschien aan het spraakmakende dopingschandaal van wielrenner Lance Armstrong, of het schokkend complexe door de staat gerunde dopingprogramma waarbij Russische atleten betrokken waren.

Hoewel dergelijke gevallen met voorbedachten rade zijn, besluipt onbedoelde doping de sporter in kwestie. De World Anti-Doping Association (WADA) maakt geen onderscheid tussen opzettelijke of onopzettelijke doping, maar het laatste houdt in dat de atleet of consument per ongeluk een verboden of illegale stof heeft ingenomen.

Verboden en illegale stoffen komen voor in supplementen. Om het probleem breder in kaart te brengen, analyseerden wetenschappers de gegevens van meer dan 50 onderzoeken die tussen 1996 en 2021 zijn gepubliceerd waarin de aanwezigheid van verontreinigde stoffen in voedingssupplementen is getest.

Van de 3.132 geanalyseerde supplementen bevatten er 875 niet-aangegeven stoffen. Ongeveer 28 procent van de voedingssupplementen bevatte sibutramine, 26 procent bevatte testosteron en andere anabole steroïden, en zeven procent bevatte 1,3-dimethylamylamine (DMAA), een stimulerend middel dat wordt gebruikt voor ADHD, gewichtsverlies , het verbeteren van atletische prestaties en bodybuilding.

De onderzoekers ontdekten ook dat 21 procent van de geanalyseerde supplementen een antidepressivum en selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI’s) bevatten, fluoxetine genaamd. Verschillende diuretica en selectieve androgeenreceptormodulatoren (SARM’s) werden ook geïdentificeerd als niet-aangegeven stoffen in de voedingssupplementen op lagere niveaus.

Al met al werden deze potentieel giftige stoffen ofwel niet vermeld op de ingrediëntenetiketten van de supplementenfles en in de voedingssamenstelling, ofwel verschilden de vermelde hoeveelheden van de werkelijke inhoud. De meeste supplementen die in het onderzoek werden geanalyseerd, werden online of bij lokale winkels en apotheken gekocht. Verontreinigde producten zijn afkomstig van over de hele wereld, voornamelijk uit de VS, Nederland, het VK, Italië en Duitsland, terwijl sommige afkomstig zijn uit China en Zuidoost-Aziatische landen.

Supplementen voor herstel en verbetering prestaties

Naar schatting 69 tot 94 procent van de topsporters geeft aan regelmatig voedingssupplementen te nemen om voedingslacunes op te vullen, prestaties te verbeteren of te herstellen van trainingen en competitie.

Veel van deze atleten, en de meeste gewone consumenten, denken dat voedingssupplementen vergelijkbaar zijn met medicijnen omdat ze zijn goedgekeurd door overheidsinstanties, zijn getest op veiligheid en werkzaamheid en hun ingrediënten transparant bekendmaken. Volgens de huidige wettelijke richtlijnen zijn fabrikanten in de VS echter niet verplicht hun supplementen of producten in te dienen voor beoordeling door de overheid of om hun veiligheid en werkzaamheid in een klinische proef aan te tonen. Sommige bedrijven kiezen er vrijwillig voor om hun producten door derden te laten testen, maar dit is niet de norm en ook niet verplicht.

Wanneer bijwerkingen of klachten ertoe leiden dat een product in de Verenigde Staten wordt verboden, belandt het vaak weer in de schappen met een nieuw etiket. In 2014 ontdekten onderzoekers dat 67 procent van de 27 geteste voedingssupplementen die in de periode van 2009 tot 2012 door de Food & Drug Administration waren verboden, een paar jaar later in 2014 weer op de markt beschikbaar waren.

Nieuwe richtlijnen

Na jarenlang kritisch te zijn geweest over de losse benadering van het reguleren van de enorm winstgevende en populaire voedingssupplementenindustrie, heeft de FDA onlangs richtlijnen opgesteld om de veiligheidsinformatie over “nieuwe voedingsingrediënten” (NDI), zoals vitamines, mineralen, en probiotica.

Op basis van de huidige richtlijnen zijn fabrikanten technisch verantwoordelijk om hun producten voor veiligheidsbeoordeling in te dienen als ze een nieuw voedingsingrediënt hebben – dit wordt gedefinieerd als een ingrediënt dat niet op de markt was voordat de Dietary Supplement Health and Education Act (DSHEA) op 15 oktober werd aangenomen. 1994. Maar de FDA geeft toe dat veel bedrijven om die eis heen waren gegaan en geen gegevens over een nieuw ingrediënt hadden ingediend voordat ze hun product verkochten.

Als de nieuwe richtlijn van kracht wordt, hebben fabrikanten 180 dagen de tijd om eventuele late kennisgevingen van nieuwe voedingsingrediënten in te dienen. Maar zelfs als een bedrijf hieraan voldoet, zijn deze meldingen waarschijnlijk gebaseerd op interne, bevooroordeelde gegevens die afkomstig zijn van door het bedrijf gesponsorde onderzoeken, dus hun nauwkeurigheid en betrouwbaarheid zijn niet helemaal correct.

Voordat een atleet een nieuw voedingssupplement aan zijn routine toevoegt, adviseren dopingdeskundigen en gezondheidswerkers dat het supplement moet worden getest op zuiverheid, kwaliteit en veiligheid in een geaccrediteerd laboratorium. Voor degenen onder ons die onszelf als thuissporters beschouwen, is het essentieel om te controleren of je het supplement van de hoogste kwaliteit gebruikt om ervoor te zorgen dat je jezelf niet onbewust doping gebruikt of je gezondheid in gevaar brengt.

Bron: inverse.com (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]