Noem ze Canna-Bees. Hoe cannabis de bijen helpt en andersom.

door drugsinc

Noem ze Canna-Bees. Hoe cannabis bijen helpt en andersom.

Vandaag is het 16 mei, Wereld Bijendag. Ofwel de dag van de bij. En in dit geval de bij én cannabis. Onderzoekers zeggen dat bijen cannabis gebruiken om te ontstressen. En ondernemers zeggen dat honing van “stoner” bijen het volgende grote ding is.

De relatie tussen bijen en cannabis haalt de krantenkoppen in zowel de wetenschappelijke als de wereld van de ondernemers. En het kan nog wel’s een zeer geschikte match zijn.

Zo is er recent een experiment geweest dat laat zien dat hennep mogelijk een benodigde pollenbron voor gestresste bijen kan zijn. En een Israëlisch bedrijf verkoopt honing van bijen die cannabidiols krijgen.

Beide vertegenwoordigen ongebruikelijke maar bijen gerelateerde verhalen, zelfs volgens de normen van een insect dat door de jaren heen voor veel bijzondere verhalen en onopgeloste mysteries heeft gezorgd.

Het goede nieuws voor bijen is dat de marihuanabranche hen een noodzakelijke bron van stuifmeel kan bieden. Het goede nieuws voor de marihuana-industrie is dat bijen de branche interessante nieuwe producten kunnen geven.

Bijen en hennep

Een onderzoeker in Colorado (USA) ontdekte onlangs dat bijen hennepvelden in de Rocky Mountain State hebben bezocht, waarbij ze blijkbaar de hennep planten als bron van stuifmeel gebruikten voor de maanden net na of tegen het einde van de zomer.

In een artikel dat in november werd gepresenteerd op een entomologie (studie naar insecten) conferentie in Vancouver, British Columbia, meldde Colton O’Brien, een student aan de Colorado State University, dat tijdens een experiment in de maand augustus vertegenwoordigers van maar liefst 23 verschillende bijensoorten gesignaleerd zijn.

Het project werd in wezen gestart vanwege een observatie: “Je loopt door velden en je hoort overal zoemen”, zei O’Brien op de conferentie. Hij noemde zelfs zijn artikel: “Wat is er met al dat gezoem?”

Om uit te vinden hoe dit kwam, voerde O’Brien op twee experimentele hennepkwekerijen in het noorden van Colarado een studie uit, waar de hennep tussen eind juli en begin september bloeit. Die bloei valt in een tijd dat andere gewassen hun bloeiperiode hebben voltooid, wat leidt tot een gebrek aan voedingsbronnen voor bestuivers zoals bijen.

Dit kan ertoe leiden dat bijen gestrest raken terwijl ze pollenbronnen proberen te vinden. Bijen hebben stuifmeel nodig om hun jongen te voeden.

Nu de hennep. Hoewel hennepplanten geen nectar produceren, produceren ze wel veel stuifmeel. “Hennep wordt dus een waardevolle stuifmeelbron voor foeragerende voedsel zoekende bijen, waardoor het potentieel van sterke ecologische waarde is”, aldus het rapport.

O’Brien en zijn team hebben aanbevolen dat voor hennep een beter beleid voor ongediertebestrijding wordt ingevoerd, gezien het potentiële belang ervan voor het behoud van de gezondheid van bijen – een aandachtspunt dat al vele jaren bij onderzoekers wereldwijd speelt.

Maar als het gaat om bijen die cannabis helpen, wordt het nog veel bijzonderder dan dat.

Maak kennis met de Cannabeez en de honing Cannahoney

In 2016 heeft een Franse imker bijen getraind om honing te maken met behulp van de hars van de cannabisplant, volgens Science Explorer. Nicolas Trainer, een marihuana-advocaat en voorstander die sinds zijn kindertijd medische marihuana gebruikt om met hyperactiviteit om te gaan, raakte geïnteresseerd in het combineren van de gezondheidsvoordelen van honing met die van cannabis.

Na verloop van tijd trainde hij een aantal van zijn bijen om hars uit cannabis te verzamelen en het in hun bijenkorf te gebruiken. Uiteindelijk gebruikten de bijen de cannabishars in de bijenkorven en maakten ze wat hij “cannahoney” noemde. Hij gelooft dat het cannahoney misschien zelfs beter is dan andere marihuanaproducten. “Alles wat door het lichaam van een bij gaat, is verbeterd”, vertelde hij de Science Explorer.

Dat is hetzelfde standpunt dat ingenomen wordt door PhytoPharma, een Israëlisch bedrijf dat “cannabeez” heeft ontwikkeld. Volgens een recent artikel van Sarah Brittany Somerset in Forbes krijgen de bijen een kleine hoeveelheid cannabidiols en produceren ze honing, die volgens het bedrijf, de gezondheidsvoordelen van CBD-geïnfuseerde items heeft zonder het geïnfundeerde deel.

In plaats daarvan is het volledig gemaakt door bijen. Het product biedt volgens PhytoPharma pijnverlichting, slaapondersteuning en stress- en angstverlichting, zonder de “bedwelmende effecten of chemische interferentie”.

Lees het volledige artikel op GreenEntrepreneur (EN, bron)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]