skip to Main Content
Menu
THC Kan De Symptomen Van De Ziekte Van Parkinson Helpen Verlichten

THC kan de symptomen van de ziekte van Parkinson helpen verlichten

Spread the love ✌🏼

Hoewel Amerika kan worden beschouwd als het land van vrijheid, loopt Europa al decennia lang voorop in het gebruik en onderzoek van plantengeneesmiddelen – zo ook voor de inzet bij de ziekte van parkinson. En naast het toestaan van medicinale marihuana, heeft Duitsland nu ook een legale CBD-markt waarmee mensen online producten kunnen kopen die de cannabinoïde bevatten zonder recept. Voor aandoeningen die niet succesvol reageerden op een eerdere behandeling of een behandeling die slecht werd verdragen, kunnen hun artsen cannabisproducten voorschrijven die THC bevatten.

De ziekte van Parkinson, een aandoening van het centrale zenuwstelsel, is een ongeneeslijke aandoening waar miljoenen mensen aan lijden. Symptomen zijn onder meer tremoren, verlies van evenwicht, stijfheid en andere motorische stoornissen. Gewoonlijk worden de symptomen na verloop van tijd steeds erger, maar de behandeling kan de voortgang vertragen of zelfs stoppen.

Een recente studie uit Duitsland, gepubliceerd in het Journal of Parkinson’s Disease, analyseerde 1348 deelnemers (54,7 procent mannen, 45,2 procent vrouwen). Meer dan de helft (54 procent) van de patiënten met Parkinson die cannabis gebruikten, meldde dat het verlichting bood van de aandoening. Van degenen die geen cannabis gebruikten, was 65 procent geïnteresseerd om het als behandeling te proberen; angst voor bijwerkingen en een gebrek aan beschikbare informatie op consumentenniveau weerhielden hen er echter van om te experimenteren.

Om het gebrek aan informatie te benadrukken: slechts negen procent van de mensen was zich bewust van het verschil tussen de cannabinoïden THC en CBD. Interessant is dat geïnhaleerde cannabisproducten met THC efficiënter waren bij het behandelen van stijfheid. Helaas reageerden patiënten ernstiger op deze producten dan producten die weinig tot geen THC bevatten.

Hoe en wie met de ziekte van parkinson heeft cannabis geholpen?

Van de respondenten was de gemiddelde leeftijd 71. Van degenen die positief cannabisgebruik meldden voor de behandeling van hun symptomen, gaf 43,9 procent aan dat het hielp bij hun pijn en 41,4 procent gaf aan dat het hielp bij spierkrampen. Gebruikers waren gemiddeld 5,6 jaar jonger dan niet-gebruikers.

Hoe en wie met de ziekte van parkinson heeft cannabis geholpen?
Hoe en wie met de ziekte van parkinson heeft cannabis geholpen? (afb.)

Meer dan de helft (50,8 procent) van de gebruikers beoordeelde cannabis ook als effectiever dan een traditionele farmacologische optie voor behandeling: dopamine-agonisten. Nog eens 23 procent van de gebruikers zei dat cannabis net zo effectief was als die medicijnen.

Onderzoekers merken op dat cannabisgebruik werd geassocieerd met mensen die in grote steden wonen en betere kennis hebben over cannabis in het algemeen. Terwijl 9,1 procent van de niet-gebruikers het verschil kende tussen THC en CBD, wist een grotere hoeveelheid van 49,6 procent van de gebruikers dat.

De hoeveelheid cannabis die bij de behandeling wordt gebruikt, kan ook van invloed zijn op het resultaat, aangezien 79 procent van de frequente gebruikers verlichting meldde, terwijl slechts 67 procent van de incidentele rokers dat deed en 25 procent van de eenmalige rokers. Hoewel dit niet concreet genoeg resultaten zijn om medisch advies te geven, komen ze steeds dichter bij de legitimering van cannabis als medicijn.

Bronnen o.a. AJMC (EN), GreenEntrepreneur (EN), ScitechDaily (EN)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top