Home Cannabis Nederland bereidt legaal recreatief cannabisteelt experiment voor

Nederland bereidt legaal recreatief cannabisteelt experiment voor

door Team Inc.

2019-05-15-Nederland bereidt legaal recreatief cannabisteeltexperiment voor

Nederland legt de basis om het eerste land in Europa te worden dat commerciële productie van marihuana voor volwassenen mogelijk maakt – hoewel het programma aanvankelijk als een experiment zal worden beschouwd.

Volgens het Nederlandse wietplan zou een beperkt aantal bedrijven legaal cannabis mogen verbouwen om coffeeshops in het land te kunnen leveren die de producten op hun beurt aan consumenten zouden verkopen. Terwijl de Nederlandse autoriteiten, onder bepaalde voorwaarden, de verkoop van recreatieve cannabis in dergelijke winkels tolereren, blijft de teelt en groothandel voor die markt volledig illegaal.

Tegenstrijdig beleid

De regering probeert deze tegenstrijdigheid aan te pakken met het experiment met gesloten ketentoediening of het wietexperiment. Kaj Hollemans, een adviseur voor drugsbeleid in Nederland, vertelde Marijuana Business Daily: “Terwijl aanvragen voor een licentie pas in 2020 mogelijk zijn, moeten gemeenten en bedrijven die geïnteresseerd zijn in een van de maximaal 10 licenties zich nu al voorbereiden. De aanvraagprocedure zal niet eenvoudig zijn.”

Van de vereisten zei Hollemans: “Bedrijven moeten gevestigd zijn in Nederland. Ze moeten een businessplan hebben. Verder zijn bedrijven niet alleen verantwoordelijk voor de teelt, maar ook voor kwaliteitscontrole, verpakking, transport, etc.”

Andere Europese landen gaan ook door met maatregelen die recreatieve marihuana kunnen legaliseren:

  • Zwitserland bereidt een beperkt proefproject voor.
  • Luxemburg beloofde volledige legalisatie.
  • Malta debatteert over regels voor een markt voor volwassenengebruik.

Tijdsplanning wietexperiment tijdlijn

De Nederlandse Eerste kamer keurde het experiment in januari goed, maar de implementatie is niet aanstaande. De autoriteiten plannen dat de wet in januari 2020 van kracht wordt. Het experiment zou een minimum van zes en niet meer dan 10 Nederlandse gemeenten toelaten om deel te nemen.

Op dit moment heeft Nederland 573 coffeeshops verspreid over de 103 gemeenten die dat toestaan. Gemeenten die geïnteresseerd zijn in deelname aan het experiment hebben tot 10 juni de tijd om formeel interesse te tonen en zich kandidaat te stellen. Zodra de wet van kracht is, hebben telers nog steeds veel hoepels om door te springen, voordat de teelt en verkoop beginnen.

  • Geïnteresseerde potentiële telers moeten een vergunning aanvragen en worden geselecteerd. Na selectie vindt een voorbereidende fase plaats om voldoende voorraad op te bouwen – een periode die een jaar of langer kan duren.
  • Na de voorbereidingsfase zal een overgangsperiode van zes weken worden ingesteld om coffeeshops van illegale leveranciers naar legale aanbieders te laten overschakelen.
  • Het experiment duurt vier jaar, maar kan nog anderhalf jaar worden verlengd. Een commissie is verantwoordelijk voor een onafhankelijke beoordeling aan het einde van het experiment.

Zodra het experiment voorbij is, keert het land terug naar de situatie voordat de testperiode begon, wat betekent dat alle coffeeshops terug moeten gaan naar hun illegale cannabisleveranciers, tenzij de wet verandert.

Eisen en beperkingen

Naast andere eisen, moeten alle coffeeshops in de gemeenten die zich registreren, deelnemen aan het experiment en hun aanbod uitsluitend verkrijgen van gereguleerde telers. Met andere woorden, coffeeshops zullen moeten stoppen met het verkopen van producten uit illegale bronnen, waar ze jarenlang op hebben vertrouwd.

De overheid wil de resultaten van het experiment in de gemeenten die deelnemen volledig kunnen evalueren. Door coffeeshops in deelnemende gemeenten te laten kopen van zowel legale als illegale bronnen, zouden de resultaten namelijk worden aangetast.

Dit betekent dat het onwaarschijnlijk is dat grote gemeenten met veel coffeeshops, zoals Amsterdam of Rotterdam, zullen toetreden. Gemeenten grenzend aan België of Duitsland kunnen een aanvraag indienen om deel te nemen, maar de verkoop aan niet-ingezetenen in die gebieden blijft verboden. Coffeeshops zouden een maximale voorraad en wekelijkse omzet kunnen hebben bij de wietproef, veel groter dan het huidige tolerantiebeleid van slechts 500 gram.

Stilstand is achteruitgang

Sommige lokale analisten maken zich zorgen over de timing en het bereik van het plan. Juriën Koster, een cannabisconsulent gevestigd in Nederland, zei dat de eerste oogsten niet zullen plaatsvinden vóór de volgende algemene verkiezingen, gepland voor maart 2021.

“Deze vertragingen wijzen erop dat deze regering de kwestie vooruit schuift voor de volgende regering om te beslissen hoe ze verder gaan,” vertelde hij aan Marijuana Business Daily. Hollemans voorspelt dat “tijdens het experiment – dat zou kunnen duren tot 2027 – de cannabishervorming in Nederland tot stilstand zal komen. In de tussentijd kunnen andere landen vooruitgang boeken en zullen de Nederlandse kennis en expertise blijven emigreren – bijvoorbeeld naar Canada.”

Hij is van mening dat dit experiment, als politiek compromis, een goede oplossing kan zijn. “Maar voor de betrokken partijen – zoals de coffeeshops, de consumenten en vooral de Nederlandse land- en tuinbouwsector – is het verre van ideaal, vooral als je kijkt naar de gemiste kansen voor innovatie of productontwikkeling. “Dit experiment is too little, too late”, voegde hij eraan toe.

Lees meer op mjbizdaily.com (Bron)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter