Home Drugs Wetenschappers maken een vaccin tegen fentanyl

Wetenschappers maken een vaccin tegen fentanyl

door Team Inc.

spuit-drugs

Onderzoekers van de Universiteit van Houston zeggen in een verklaring dat ze een mogelijke oplossing hebben in de strijd tegen overdoses van opioïden: een nieuw vaccin dat verhindert dat fentanyl de hersenen binnendringt.

Het aantal sterfgevallen door een overdosis drugs steeg tot een recordhoogte tijdens de vroege Covid-19-pandemie. In 2020 steeg het aantal sterfgevallen als gevolg van overdoses in de Verenigde Staten tot 91.799, een piek van 30 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Onderzoekers zeggen dat synthetische opioïden zoals fentanyl gedeeltelijk verantwoordelijk zijn. Deze drugs waren betrokken bij meer dan de helft van alle dodelijke overdoses in 2020. Elke dag sterven meer dan 150 mensen aan synthetische opioïden.

Opioïdencrisis

“Fentanyl doodt Amerikanen in een ongekend tempo”, zei Anne Milgram, beheerder van de Drug Enforcement Administration. “Drugshandelaren jagen verslaving aan en verhogen hun winst door fentanyl te mengen met andere illegale drugs. Tragisch genoeg hebben veel slachtoffers van een overdosis geen idee dat ze het dodelijke fentanyl binnenkrijgen, totdat het te laat is.”

In een studie gepubliceerd in Pharmaceutics testten wetenschappers hun vaccin op 60 ratten. De dieren zouden antilichamen kunnen produceren die de effecten van fentanyl stoppen. De stof kon het lichaam via de nieren verlaten. Dit zou het in theorie gemakkelijker maken voor mensen om te stoppen met het gebruik van het medicijn of om een terugval te voorkomen.

De wetenschappers ontdekten dat hun vaccin geen nadelige bijwerkingen veroorzaakte bij de ratten. Het vertoonde ook geen kruisreactie met andere opioïden, waaronder morfine. “Een gevaccineerd persoon zou nog steeds kunnen worden behandeld voor pijnverlichting”, zegt hoofdauteur Colin Haile, een psycholoog aan de Universiteit van Houston, in de verklaring.

dmLT in fentanyl-vaccin

Het vaccin bevat een ingrediënt genaamd dmLT, dat is afgeleid van E. coli. dmLT is een adjuvans, wat betekent dat het de reactie van het immuunsysteem op vaccins stimuleert. Dit is een sleutelcomponent in inentingen tegen verslaving, volgens de verklaring.

Hoewel de immunisatie mensen zou kunnen beschermen die per ongeluk fentanyl binnenkrijgen bij het nemen van andere drugs, is het bedoeld voor mensen die verslaafd zijn en willen stoppen, legt Haile uit aan Briana Conner van KTRK.
“Veel meer mensen gebruiken het medicijn tegenwoordig”, zegt Philip Van Guilder, de directeur van gemeenschapszaken en overdosispreventie bij het Greenhouse Treatment Center in Texas.

De volgende stappen voor de onderzoekers zijn het verkrijgen van FDA-goedkeuring voor het vaccin en het starten van klinische proeven. Het team hoopt dat hun vaccin binnen drie of vier jaar kan worden verkocht.

Bron: www.smithsonianmag.com (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter