skip to Main Content
Menu
Wietkwekers Krijgen Een Bankrekening

Wietkwekers krijgen een bankrekening

Wiettelers die een bankrekening openen voor hun business. Het leek een illusie. Echter wordt het nu waarheid voor een groep wiettelers uit Breda. Volgens de rechter mag ABN Amro geen bankrekening weigeren.

Sterker nog de Amsterdamse voorzieningenrechter heeft maandag bepaald dat de bank binnen veertien dagen een rekening moet verschaffen aan huisarts Ronald Roothans, advocaat Peter Schouten, voormalig politicus Joep van Meel en kassenbouwexpert Pascal van Oers die zich hebben verenigd in Project C om legaal wiet te telen.

Tot nog toe was het de heren niet gelukt om bij een andere bank een zakelijke rekening te openen. Banken vinden namelijk dat wiettelers niet binnen het ethisch beleid passen of buitenwettelijk zijn. Bovendien is nog niet duidelijk of de wet die wietteelt reguleert wordt aangenomen en of Project C aan het wietexperiment van de overheid mag deelnemen. Het ethische aspect is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk omdat sommige banken wel investeren in de palmoliesector en wapenhandel. Ook niet echt ethisch te noemen!

Cash

Omdat veel banken geen rekening verschaffen aan coffeeshops, growshops en soortgelijke ondernemingen gaan er enorme hoeveelheden cash geld over de toonbank. Ook worden er jaarlijks miljoenen euro’s witgewassen. Banken kunnen hier een belangrijke rol in spelen door wietondernemingen te selecteren en uitgebreid te screenen voor het verschaffen van een bankrekeningen. De rechter achtte het in de rechtszaak van Project C niet aannemelijk dat de initiatiefnemers de wet zullen overtreden. Bovendien is een zakelijke bankrekening nodig voor hun activiteiten. Dat betekent dat de bank de ondernemers een rekening moet verschaffen.

ABN Amro mag van de rechter wel als voorwaarde stellen dat de rekening niet zal worden gebruikt voor illegale of strafbare feiten, maar alleen voor activiteiten in het kader van het wietteeltexperiment, schrijft RTL Z. Ook mag de bankrekening worden opgeheven als het experiment alsnog niet doorgaat of wanneer Project C geen vergunning krijgt.

Financiën van cannabis-ondernemingen

De houding ten opzichte van cannabisondernemingen en producten lijkt langzaam te veranderen. In de VS ligt er een wetsvoorstel bij de Senaat om de financiën van wietondernemingen eenvoudiger te regelen. Met de legalisering van cannabis in veel Amerikaanse staten is de markt enorm gegroeid. Consumenten geven miljarden dollars uit aan edibles en anders wiet- of cbd-producten. Echter gaat het volgens de federale overheid nog steeds om de handel in harddrugs wat het ingewikkeld maakt voor bedrijven in deze sector. De Safe Banking wet, aangenomen door het Huis, zou echter een einde moeten maken aan deze financiele sores.

Lees meer op Trouw.nl en Businessinsider.nl (Bron)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top